Vorig jaar heeft mijn zoon van Sinterklaas een echte gereedschapsset gekregen. Sindsdien duiken we regelmatig samen de schuur in om iets te maken. De ene keer is het een schilderij van bierdopjes, de andere keer een robot van hout. Telkens verzint hij weer iets anders en dan gaan we samen aan de slag om het te maken.
De afgelopen weken wilde hij graag weer een keer ‘met papa klussen in de schuur’, maar telkens kwam er iets tussendoor. Gisteren hadden we eindelijk tijd om iets te gaan maken, bovendien was het een druilerige dag, dus perfect voor een binnenactiviteit. Hij had echter nog niet verzonnen wat hij wilde maken. Dit gaf mij de kans om een idee te lanceren. Ik had al een tijdje een ontwerp voor een vogelvoedertafel in mijn hoofd, wat mooi aansluit bij de tijd van het jaar. Hij vond het meteen een goed idee en toen mijn oudste dochter het hoorde wilde ze er ook één maken.
Voorbereidingen treffen
Ik heb inmiddels geleerd dat zulke activiteiten niet te lang moeten duren. Ze vinden het geweldig om bezig te zijn, maar als het langer duurt dan een uur is de concentratie weg en willen ze iets anders gaan doen. Dit geldt al helemaal als je met twee kinderen tegelijk bezig bent. Om ervoor te zorgen dat het allemaal een beetje vlot zou verlopen heb ik al het hout vast op maat gezaagd, zodat ze de voedertafels alleen maar in elkaar hoefden te zetten. Hier had ik in de ochtend voldoende tijd voor, want toen waren ze beide naar de zwemles. Toen ze daarvan thuis kwamen lagen er twee pakketjes op ze te wachten.
Vogelvoedertafels maken
Direct na de lunch konden we beginnen. Na een korte uitleg begonnen we om de achterwanden aan elkaar vast te schroeven. Leuk om te zien dat mijn zoon toch al een aantal dingen heeft geleerd van de eerdere keren dat we aan het timmeren zijn geweest. Het ging hem duidelijk gemakkelijker af dan zijn oudere zus en hij kon haar een paar goede tips geven. Ze waren heel gedreven en na een klein uurtje hard doorwerken waren de vogelvoedertafels klaar. Vol trots gingen ze hun werkstukken aan mama laten zien.
Ik had verwacht dat ze nu wel iets anders wilden gaan doen, maar ik vond het leuk om te horen dat ze de voedertafels ook meteen wilden ophangen. Dus zochten we een mooi plaatsje uit, zodanig dat we ze vanaf de keukentafel kunnen zien hangen. Daarna werden ze gevuld met vogelvoer en aan de haakjes werden mezenbollen en pindaslingers gehangen.
Ze begrepen dat de vogels nog even moeten wennen aan die nieuwe ‘dingen’ in de tuin en dat ze dus niet direct van het voer kwamen snoepen. Maar vanochtend tijdens het ontbijt kwam een roodborstje de voedertafels officieel in gebruik nemen.
Zelf doen
Vogelvoedertafels maken is echt een hele leuke activiteit om samen met jonge kinderen te doen. Het hoeft niet veel te kosten. Ik had nog wat afvalhout liggen, dus heeft het mij niets gekost. Als je niets hebt liggen heb je aan één geïmpregneerde tuinplank voldoende om een voedertafel te maken. Het is niet alleen een leuke herfstactiviteit, maar het geeft je kinderen ook een hoop plezier en zelfvertrouwen.