Goede voornemens voor 2018

Het is alweer de laatste week van het jaar. Tijd voor lijstjes, terug kijken op het afgelopen jaar en voor goede voornemens. Van die laatste heb ik er ook een paar, maar ik wil even beginnen met een korte terugblik.

Het ontstaan van BuitengewoonBjorn

Ik heb al eens vaker een website gehad. Eerst een website met natuurfoto’s. Deze website heb ik jaren gehad, gewoon een statische website waar ik mijn foto’s kon laten zien. Maar ik zag niet langer de meerwaarde van die website. Ik organiseerde geen workshops of fotoreizen. Ik gaf af en toe een lezing, maar daar heb ik nooit geen reclame voor gemaakt. Dus was het enkel een digitale tentoonstellingsruimte en daar gebruik ik tegenwoordig Facebook voor.

Daarna heb ik nog heel even geëxperimenteerd met een weblog met tutorials over macrofotografie. Maar ik had het mezelf onnodig moeilijk gemaakt door het thema van deze weblog zo te beperken en al snel beleefde ik weinig plezier meer aan het schrijven. Het had niets persoonlijks en het voelde al snel als een verplichting om iedere week een nieuw tutorial te plaatsen. Dus daar ben ik al na een half jaar mee gestopt.

Het bleef echter kriebelen. Ik wilde graag iets schrijven, maar wat? Ik kon verschillende onderwerpen kiezen die ik allemaal interessant vind: de moestuin, de natuur, natuurfotografie, de IVN natuurgidsen opleiding. Volgens de weblog-guru’s moet je het onderwerp van je blog zorgvuldig kiezen. Het onderwerp moet aansluiten bij je doelgroep. Als je onderwerp te breed is, dan haken je lezers al snel af. Maar ja, voor wie schrijf ik nu eigenlijk? Voor mezelf. Natuurlijk is het leuk als andere mensen mijn weblog lezen, geïnspireerd raken, iets leren of reageren, maar ik doe het toch vooral omdat ik het zelf leuk vind om de stukjes te schrijven. Dus heb ik gekozen voor een brede weblog over ‘het buitenleven’, met veel persoonlijke verhalen. En jullie hebben bewezen dat de guru’s het ook niet altijd bij het rechte eind hebben. Steeds meer mensen weten mijn weblog te vinden en ik wordt steeds vaker aangesproken door mensen die mijn stukjes hebben gelezen.

Het begin

Begin juni ben ik gestart met het schrijven van de eerste artikelen voor dit weblog. Op een afgeschermd blog, gewoon voor mezelf. Het was ook een test, om te kijken of het wilde lukken en of ik het vol zou houden. Al snel kreeg ik steeds meer plezier in het schrijven en na mijn vakantie heb ik de knoop doorgehakt en heb ik de weblog openbaar gemaakt. Nu zijn we ruim een half jaar verder en iedere week schrijf ik met veel plezier een nieuw stukje. Omdat ik zo’n breed thema heb gekozen zit ik nooit om inspiratie verlegen. Ik heb een lijst met verschillende onderwerpen klaar liggen, maar meestal kom ik daar niet aan toe, omdat ik wel weer iets heb meegemaakt waarover ik wil schrijven.

Toch heb ik voor 2018 een aantal ideeën die ik zeker wil gaan uitwerken. Hier volgen een aantal van mijn goede voornemens:

1. De Moestuin

De blogs die ik schrijf over de moestuin worden erg goed gelezen. Ik had het afgelopen jaar graag meer artikelen geschreven over de moestuin, maar waar ik vaak tegenaan liep was het gebrek aan goede foto’s. Dat is iets wat ik het aankomende jaar verbetering in wil aanbrengen. Ik ga meer foto’s maken van de groenten in de moestuin. En dan niet alleen maar van de oogst, maar ook van de groenten terwijl ze nog aan het groeien zijn. Zo kan ik in het komende jaar meer stukjes over de moestuin schrijven die ik eigenlijk al dit jaar had willen plaatsen.

Een kijkje in mijn moestuin
Een kijkje in mijn moestuin

Naast mijn reguliere artikelen zal ik het komende jaar iedere maand een update schrijven van de gebeurtenissen in de moestuin. Deze blogs zal ik aan het einde van iedere maand plaatsen. Dit geeft mij de gelegenheid om meerdere kleine onderwerpen uit de moestuin aan te kaarten. Vaak zijn er momenten in de moestuin die het niet waard zijn om een heel verhaal aan te wijden, maar die samen een goed inzicht geven in het bijhouden van een moestuin. De eerste van deze moestuin updates kun je dus eind januari verwachten. Is er in januari dan iets te doen in de moestuin? Wacht maar af.

2. De IVN Natuurgidsen opleiding

Het jaar 2018 zal voor een groot deel in het teken staan van de IVN Natuurgidsen opleiding. Met uitzondering van juli en augustus zijn er in iedere maand weer een aantal bijeenkomsten gepland en in juni gaan we zelfs een heel weekend weg. Zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn zal ik jullie op de hoogte houden van alles wat we leren. Niet alleen erg leerzaam, maar ook een mooi inkijkje in wat er nu eigenlijk allemaal aan bod komt tijdens zo’n opleiding. Bovendien leveren de cursusdagen mij vaak een hoop inspiratie voor nieuwe onderwerpen.

De natuurgidsenopleiding zal ook in 2018 één van de hoofdonderwerpen zijn.
De natuurgidsenopleiding zal ook in 2018 één van de hoofdonderwerpen zijn.

2018 is ook het jaar van het onderzoeksgebied. Als onderdeel van de opleiding moeten we een complete inventarisatie maken van een natuurgebied. Als we leuke dingen tegenkomen zal ik deze hier natuurlijk ook delen. Veel van mijn uitstapjes met de camera zullen mij het aankomende jaar naar dit onderzoeksterrein voeren. Er zullen dus ook zeker veel foto’s voorbij komen van ‘ons’ gebied.

3. Natuurfotografie

In de herfst heeft iemand van de IVN amfibieënwerkgroep voor mij twee cuvetten gemaakt. Ik sta te trappelen om aankomend jaar te gaan experimenteren met het fotograferen van waterdieren. Ik heb hiervoor al verschillende ideeën, maar daar hoor je meer over als het zover is.

Met behulp van een cuvet kun je zonder dure apparatuur waterdieren fotograferen.
Met behulp van een cuvet kun je zonder dure apparatuur waterdieren fotograferen.

Een van de onderwerpen waar ik met het komende jaar op zal gaan richten is libellen. Nu ben ik altijd al veel bezig geweest met deze prachtige insecten, maar ik wil gaan werken aan een groter ‘verhaal’ over libellen en daarvoor mis ik nog veel beelden. Bijvoorbeeld van de larven, de eiafzetting en diverse habitats. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen kan ik daar ook mee aan de slag.

4. 2018: Mijn jaar van de biodiversiteit

Tot slot heb ik mezelf een grote uitdaging gegeven voor het aankomende jaar. Je hoort regelmatig dat het niet goed gaat met de biodiversiteit en dat dit een groot probleem is. Daarom ga ik in 2018 regelmatig aandacht besteden aan dit onderwerp. Mijn uitdaging voor 2018 is dat ik minimaal 100 verschillende soorten planten en dieren wil fotograferen. En dan heb ik het over goede foto’s en niet zomaar een kiekje. Het klinkt niet veel, maar dit zal echt een uitdaging voor mij worden, want het afgelopen jaar heb ik slechts 53 soorten op de foto gezet.

Ook over dit project houd ik jullie regelmatig op te hoogte. Om te beginnen zal ik in het nieuwe jaar een blog schrijven over het belang van biodiversiteit.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mia van den Hurk

    Beste Bjorn, Vanavond ontzettend geboeid naar jouw verhaal over UITSLUIPEN geluisterd op de IVN-cursus. Het boeide van het begin tot het einde…. en ondertussen ook nieuwsgierig geworden naar jouw website.
    Heel mooi en inspirerend om te zien en te lezen. Dankjewel voor het delen. H.groet, Mia.

    1. Bjorn van Lieshout

      Hallo Mia, Dankjewel voor je reactie! Leuk om te horen dat mijn verhaal over de libellen in goede aarde viel en bedankt voor je complimenten.

Geef een reactie