Recept: Armeluis honing van Moerasspirea

Voor dit recept is een beetje voorbereiding en wat geduld nodig, maar het is zeker de moeite waard.

Waarschuwing:
 • Voordat je gaat wildplukken moet je zeker weten dat je de juiste plant hebt. Als je niet 100% zeker bent van je zaak, pluk dan niet! De kans bestaat dat je een gelijkende soort plukt die giftig is.
 • Als je gaat wildplukken zorg dan altijd dat je niet alles plukt. Laat altijd voldoende staan voor de dieren en voor zaadvorming. Als je dit doet zorg je ervoor dat je de komende jaren ook nog kan plukken.
Ingrediënten:
 • 20 bloemschermen van de moerasspirea (Aangezien de bloemschermen niet ineens geheel in bloei staan zul je delen van meerdere bloemschermen moeten plukken om voldoende te krijgen.) Moerasspirea bloeit in juli en augustus.
 • 1 citroen
 • 800ml water
 • 1kg geleisuiker
Bereiding:
 1. Neem een grote afsluitbare kan en vul die met het water. Rasp de citroen en voeg deze in zijn geheel toe aan het water (schil, sap en vruchtvlees). Voeg vervolgens de moerasspirea toe en zorg dat ze geheel onder water staan. De bloemen vooraf niet wassen, want dan spoel je al een deel van het stuifmeel weg.
 2. Sluit de kan af en laat dit geheel minimaal 24 uur trekken. Af-en-toe een keer roeren. (Ik heb de kan in de koelkast gezet, maar ik weet niet of dit nodig is.)
 3. Zorg dat je een aantal gesteriliseerde potten klaar hebt staan om de gelei in te bewaren. Het is belangrijk dat de potten goed steriel zijn, zeker als je de armeluis honing langere tijd wilt bewaren.
 4. Plaats een schone doek in een vergiet en zeef je mengsel, waarbij je het vocht zorgvuldig opvangt. Eventueel de doek nog een beetje uitknijpen om al het vocht op te vangen. Als het goed is is het water nu al goudgeel van kleur.
 5. Giet het vocht in een pan en voeg de geleisuiker toe. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng het geheel, onder voortdurend roeren, aan de kook.
 6. Laat de gelei vier minuten zachtjes doorkoken.
 7. Vul nu de potten met de armeluis honing. Hij is nu nog vloeibaar, maar als hij afkoelt wordt het vanzelf een gelei. Als ze gevuld zijn het deksel erop en de potten ondersteboven laten afkoelen.
 8. Klaar!

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Als je dit recept hebt geprobeerd laat me weten wat je ervan vindt.

Armeluis honing van Moerasspirea.
Armeluis honing van Moerasspirea.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie