Als je sperziebonen in de moestuin hebt, dan heb je vaak zoveel bonen in een korte periode dat je bijna niet weet wat je ermee aan moet. Je kan ze natuurlijk blancheren en invriezen, maar je kan ook eens iets heel anders proberen. Deze soep is een heerlijk alternatief.
Dit is een basisrecept voor sperziebonensoep. Je kunt op dit recept eindeloos variëren bijvoorbeeld door een flinke lepel crème fraîche of een scheut kookroom toe te voegen. Ook een gefruit lenteuitje is heerlijk in deze soep.
Ingrediënten:
- 750gr. sperziebonen
- 2 aardappelen
- 2 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 liter water
- 10 bouillonblokjes (Kleine maggiblokjes, als je andere bouillonblokjes gebruikt volg dan de aanwijzing op de verpakking.)
- 3el fijngesneden basilicum
- scheutje vloeibare bakboter (of een alternatieve bakboter)
Bereiding:
- Maak de sperziebonen schoon door de uiteinden eraf te snijden. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in stukken en hak de knoflook fijn.
- Verhit de boter in een grote pan. Fruit de uien met de knoflook tot de uien glazig zijn.
- Voeg het water en de bouillonblokjes toe. Voeg ook de sperziebonen en de aardappelen toe.
- Breng de soep aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten op een middelhoog vuur gaar koken.
- Pureer de soep met een staafmixer tot hij mooi glad is.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Voeg net voor het opdienen de basilicum toe.
klinkt goed!