Zelf vlierbloesemsiroop maken

Er zijn weinig drankjes die zo sterk het gevoel van de lente oproepen als vlierbloesemranja. Wanneer je het ruikt, dan ruik je de geur van bloemen en als je het proeft, dan proef je de zoete loomheid van een lange lenteavond. Het is niet moeilijk om dit lentegevoel in huis te halen, want vlierbloesemsiroop is op veel plaatsen te koop. Maar het geeft natuurlijk veel meer voldoening om het zelf te maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens heel erg simpel. Het is dus een geweldige buitenactiviteit om samen met je kinderen te doen. 

Heb je geen kinderen? Geen probleem! Hoewel het kinderachtig klinkt om zelf ranjasiroop te maken is dit zeker geen kinderachtig drankje. De smaak is volwassener dan de standaard ranja uit de buurtsuper. Bovendien laat het zich heerlijk combineren met witte wijn en een takje munt (voor iedereen die zichzelf te stoer vindt voor ranja).

Vlierbloesem plukken

Om vlierbloesemsiroop te maken heb je natuurlijk vlierbloesem nodig. Gelukkig is de vlier een veel voorkomende plant die in veel struwelen, heggen en bosranden groeit. In mei en juni is de vlier gemakkelijk te herkennen aan de geurige, witte bloemschermen. 

De vlier met zijn witte bloemschermen is gemakkelijk te herkennen.
De vlier met zijn witte bloemschermen is gemakkelijk te herkennen.

Met een snoeischaar knip je de hoeveelheid bloemschermen af die je nodig hebt. Een mand vol is een goede hoeveelheid. Ik zou bijna willen zeggen een plastic tas vol, maar dat is natuurlijk not done. Dat heb ik dan ook niet gedaan… Echt niet…

Samen met mijn zoon vlierbloesem plukken. Een leuke bezigheid.
Samen met mijn zoon vlierbloesem plukken. Een leuke bezigheid.

Bij het plukken zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten:

  • Pluk bij voorkeur als het een paar dagen droog weer is geweest, dan is de stuifmeel niet van de bloemen afgeregend en krijg je een heerlijke smaakvolle siroop.
  • Kies de bloemschermen die er mooi uit zien en vol in bloei staan.
  • Vermijd de bloemschermen die laag aan de plant groeien en waar de honden en vossen overheen kunnen plassen. 
  • Laat voldoende bloemen aan de plant zitten voor de insecten. Dit zal over het algemeen niet zo’n probleem zijn, want een gezonde vlier staat vol bloemschermen.

Vlierbloesemsiroop maken

Als je de vlierbloesem hebt geplukt is de rest een koud kunstje. Eerst moet je de bloemen zoveel mogelijk van de steeltjes afhalen en in een grote bak of kom opvangen. De steeltjes wil je niet hebben, want die geven je siroop een bittere bijsmaak. Vervolgens giet je zoveel water over de bloemen dat ze net onder water staan. Giet er niet teveel water bij, want dan verdun je de smaak van de siroop. Vervolgens snijd je een citroen in plakjes en doe die erbij. Dit mengsel laat je ongeveer een dag (24 uur) in de koelkast staan om te trekken.

De bak met vlierbloesem en citroen doordat hij de koelkast in ging.
De bak met vlierbloesem en citroen doordat hij de koelkast in ging.

Na die vierentwintig uur is het tijd om de echte vlierbloesemsiroop te maken. Daarvoor moet je eerst de bloemen van het vocht scheiden. Dit gaat gemakkelijk door een kaasdoek in een zeef of vergiet te leggen en het vocht op te vangen in een grote pan. Als je geen kaasdoek hebt lukt het ook met een schone theedoek. Als het allemaal goed is gegaan is het vocht dat je hebt opgevangen geel en een beetje troebel.

Per liter vocht voeg je nu 850 gram suiker toe. Ik weet dat dit heel erg veel lijkt, maar we maken een siroop en die moet je nog aanlengen met water voordat je hem drinkt. Ik was bang dat door die grote hoeveelheid suiker de smaak van de bloesem zou verdwijnen, maar dat is gelukkig niet aan de orde. Nu verwarm je de siroop op het fornuis totdat alle suiker is opgelost. Zorg ervoor dat het vocht niet gaat koken, want dat gaat ten koste van de smaak. Na ongeveer vijf tot tien minuten is alle suiker opgelost en is je siroop klaar.

Giet de vlierbloesemsiroop nu, met behulp van een trechter in flessen en laat hem afkoelen. Door de grote hoeveelheid suiker is de siroop best lang houdbaar. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de flessen goed steriel zijn, anders zal er alsnog schimmel in je siroop komen.

Tijd om te genieten

Het was niet heel veel werk, maar toch is het nu tijd om te genieten. Dat heb je verdiend. Je hebt de lente gevangen in een glas.

Leng de vlierbloesemsiroop naar smaak aan met water. Een takje munt erbij en een schijfje citroen. Of doe een scheutje siroop in je yoghurt of je ijs. Heerlijk. Er zijn nog zoveel mogelijkheden. Op internet zijn nog tientallen ideeën en tips te vinden. En voordat je het weet is je kostbare, gouden nectar alweer op.

Heerlijk genieten van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop
Heerlijk genieten van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Andere wildpluk recepten

Vond je dit een lekker recept en wil je nog meer van dit soort wildplukrecepten uitproberen? Dan heb ik hier nog een paar tips voor je:

Armeluis honing maken
Armeluis honing maken van moerasspirea
Onkruid op je bord

Geef een reactie