Zelf kiemgroenten kweken

Zelf groenten kweken is leuk en leerzaam. Het is heel bijzonder om een klein zaadje, in de loop van een paar maanden, te zien uitgroeien tot een grote plant. Het is echter niet nodig om zo lang te wachten voordat je zelf gekweekte groenten kan eten. Sommige groenten kun je al eten als ze net ontkiemd zijn, dit noemen we kiemgroenten of spruitgroenten. Enkele bekende voorbeelden zijn taugé, tuinkers en alfalfa, maar veel andere groenten zijn ook prima geschikt als kiemgroente; zoals, prei, radijs en verschillende koolsoorten.

Waarom kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn erg gezond, ze bevatten een veel hogere concentratie vitamines en mineralen dan de grote planten. Ze zijn erg lekker in de salade, of op de boterham. Bovendien kun je ze al na een paar dagen ‘oogsten’. Dit alles zorgt ervoor dat het zeker de moeite waard is om het eens een keer te proberen, moeilijk is het niet.

Hoe ga je te werk?

Er zijn verschillende manieren om spruitgroenten te kweken, de meeste manieren zijn erg simpel. Een simpele zoekopdracht op Google levert al voldoende inspiratie op. Zelf heb ik gekozen voor glazen kweekpotten. (Nee, ik krijg geen geld om reclame te maken, maar ik sta open voor voorstellen 😉 ) Dit zijn kleine potjes met een zeef in het deksel, waardoor je de zaden gemakkelijk kan spoelen.

De werkwijze is heel erg simpel. Je schept een eetlepel zaden in de pot en draait de deksel erop. Vervolgens vul je de pot voor ongeveer een derde deel met (lauw) water. Na ongeveer zes uur giet je het water af en spoel je de zaden een paar keer met schoon water. Giet de pot nu goed af en zet hem weg. De pot moet op kamer temperatuur staan en niet te licht. Als de kiemen teveel licht krijgen kleuren ze groen, persoonlijk kweek ze liever iets bleeker. Bij mij staan de potjes in een hoekje van het aanrecht. Het enige dat je nu moet doen is de zaden elke dag twee of drie keer goed spoelen. Na vier á vijf dagen zijn je spruitgroenten klaar.

Alfalfa klaar voor consumptie.
Alfalfa klaar voor consumptie.
Mijn ervaringen

Ik heb verschillende kiemgroenten geprobeerd, met wisselend succes.

 • Tuinkers: Ik heb het idee dat tuinkers niet echt geschikt is om te kweken in een glazen kweekpotje. Het water vormt namelijk een gellaagje rond de zaden, wat ervoor zorgt dat het een plakkerige brei wordt. Geen succes! Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om tuinkers op een simpele manier te kweken.
 • Rode kool: De zaadjes van de rode kool kiemen niet heel erg gemakkelijk. Ik weet niet of het lag aan de zaadjes of aan de manier van kiemen (in het kweekpotje), maar ik denk dat slechts een kwart van alle zaadjes ontkiemde. De smaak  en de kleur van de kiemen was echter erg goed. Matig succes, maar ik moet erbij zeggen dat ik vanwege de slechte ontkieming slechts één zakje geprobeerd heb.
 • Broccoli:  Net als bij de rode kool ontkiemen niet alle zaden, maar het percentage dat ontkiemt is wel veel hoger, rond de 75%. De smaak is lekker zacht. Succesvol.
 • Daikon (Witte Rammenas): De zaden ontkiemen heel gemakkelijk, eigenlijk zonder verlies. De smaak is lekker pittig en is een erg lekkere toevoeging aan een salade. Zeer succesvol.
 • Alfalfa: Net als bij daikon ontkiemen bijna alle zaden. Alfalfa is echte wat fijner en heeft een veel zachtere smaak, waardoor het in meer gerechten te gebruiken is als daikon. Zeer succesvol.

Ik gebruik twee kweekpotten, waarbij ik de tweede pot vul met zaden als de spruiten in de eerste pot bijna klaar zijn voor consumptie. Zo heb ik bijna altijd een beetje verse kiemgroenten op voorraad.

Wij eten nu ongeveer een half jaar kiemgroenten en ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Het helpt natuurlijk ook mee dat mijn vrouw en ik tussen de middag altijd een salade eten in plaats van brood.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Irene

  Klinkt goed. Een vraagje: wat doe je met de overgebleven zaadvliesjes? Spoel je die zoveel mogelijk weg, of eet je die gewoon mee?

  1. Ik spoel de kiemgroenten voor gebruik altijd af. Hierbij verdwijnt al een deel van de vliesjes, maar een deel blijft ook altijd zitten, daar proef je niets van.

 2. Bert

  Mungbonen (Tauge) is ook eenvoudig te maken enkan niet verkeerd gaan. Ik wel de bonen een nachtje in water, spoel ze af en leg ze vervolgens in een ovenschaal. Beetje water erbij en twwe velletjes (onbedrukte) keukenrol erop. Ook het keukenpapier goed nat maken, keukenfolie erover en 2x per dag evt een beetje water bijvullen. Ik zet zet ze net iets boven kamertemperatuur weg. Na 2 – 3 dagen spoel ik ze af, kook ze 20 min, af laten koelen en ik heb een heerlijke basis voor een salade met rode biet en een uitje.

Geef een reactie