Vandaag heb ik deelgenomen aan de IVN wandeling ‘Vreemdelingen in de natuur’. Deze wandeling, over planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen, werd georganiseerd in het kader van de landelijke ‘week van de invasieve exoten’.
Het was eigenlijk de planning dat ik alleen naar deze wandeling toe zou gaan, maar op het laatste moment wilde mijn zoon ook graag mee.
De Aa-broeken
We hebben samen een hele leuke wandeling gelopen in de Aa-broeken te Veghel. Ik had het gebied nog niet eerder bezocht en ik moet zeggen dat het echt een leuk stukje natuur is om te wandelen met kleine kinderen. Het is een gevarieerd gebied, met velden, poelen, houtsingels en broekbosjes. Het gebied wordt begrensd door de Beekgraaf, een zijtak van de Aa. Voor lange wandelingen is het gebied te klein, maar het is natuurlijk wel op te nemen als onderdeel van een langere wandeling.
De wandeling
Met een groepje van ongeveer twintig personen zijn we het gebied ingetrokken. Het was een interessante wandeling, met een duidelijk en goed te volgen verhaal. Veel planten passeerden de revue, van de piepkleine Colombiaanse Wolffia tot de boomhoge Robinia, maar er werd ook aandacht besteed aan dieren, zoals het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje en de Canadese Gans.
Voor mijn zoon was niet alle uitleg even gemakkelijk te volgen, maar dat maakte hem niet veel uit. Op de momenten dat er uitleg was ging hij op zoek naar andere beestjes, die ik natuurlijk ook moest komen bekijken. En hij ziet werkelijk alles. Natuurlijk kwam ik graag kijken naar al zijn vondsten, ook om te vertellen wat hij gevonden had. Dat ik hierdoor de uitleg niet altijd even goed kon volgen nam ik graag voor lief.
Ik heb zelfs nog een paar keer zijn natuurkennis kunnen testen. Waarom steekt die libel haar staart in het water? (Om eitjes te leggen) En hoe heet die rood-zwart gestreepte wants? (Pyjamawants) Hij wist het me precies te vertellen en hij heeft ook weer een hoop nieuwe dingen geleerd. Ik ben er trots op dat mijn manneke op zo’n jonge leeftijd al zoveel weet over de natuur en er ook zo in geïnteresseerd is. En hij vond het helemaal geweldig om samen met papa er op uit te trekken.
Ongewenste vreemdelingen
De natuurgidsen wisten tijdens de wandeling goed duidelijk te maken wat het effect van de (invasieve) exoten op de Nederlandse natuur is. Sommigen van deze nieuwkomers verdringen onze eigen soorten, en anderen kruisen met onze soorten en vormen hybriden; Twee manieren waarop exoten ervoor zorgen dat de biodiversiteit in Nederland langzaam afneemt. Vandaar dat het belangrijk is om aandacht te vragen voor deze groep planten en dieren, want hierdoor creëer je meer draagvlak voor een goede aanpak van het probleem.