Verhalen vertellen

Paddenstoelen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. Ze zijn zo mysterieus dat ze in één adem worden genoemd met sprookjesfiguren; denk bijvoorbeeld aan elfenbankjes, kabouterhuisjes, heksenkringen en duivelseieren. Over deze geheimzinnige schimmels zijn veel verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld “Hoe komt de Judasoor aan zijn naam?”, of “Waar werd de tondelzwam vroeger voor gebruikt?”. Over bijna iedere paddenstoel valt wel een mooi verhaal te vertellen.

Ik hoor je denken: Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit te maken met natuurfotografie? Nou, eigenlijk best veel, want foto’s worden vaak gebruikt ter ondersteuning van een tekst of verhaal. Tekst en beeld versterken elkaar en vertellen samen je verhaal.  Als je dat weet kun je daar tijdens het fotograferen al rekening mee houden. Wanneer je dat doet zul je merken dat je een heel ander soort foto’s gaat maken, misschien maak je zelfs foto’s van onderwerpen waar je eerst niet aan had gedacht om er foto’s van te maken. En omdat er zoveel verhalen te vertellen zijn over paddenstoelen zijn dit de perfecte onderwerpen om het op te oefenen. Plaats deze verhalen eens bij je foto’s, bijvoorbeeld als je ze op Facebook post en je zal al snel merken dat de mensen ook reageren op de teksten die je erbij plaatst en dat je foto’s zo meer diepgang en betekenis krijgen.

Vertel het verhaal van de paddenstoel

Een gemakkelijk beginpunt is het vertellen van de verhalen over de paddenstoelen. De verhalen zijn gemakkelijk op internet te vinden. Als je weet welke paddenstoel je gaat fotograferen, zoek dan eerst wat informatie op, zodat je al een verhaal in je hoofd hebt en probeer foto’s te maken die dit verhaal het beste ondersteunen.

Voorbeeld 1:

Verhalen vertellen: de grote stinkzwam.
Verhalen vertellen: de grote stinkzwam.

Je ruikt hem al tientallen meters voordat je hem ziet: de grote stinkzwam. Als je de geur eenmaal hebt geroken herken je hem direct weer: een misselijkmakende geur van rottend aas met een hint van uitwerpselen. Voor mensen een vreselijke geur, maar voor vliegen een waar paradijs. Alle vliegen uit de wijde omtrek worden erdoor aangetrokken. Ze eten het gleba, de slijmerige, bruine substantie die op de hoed van de grote stinkzwam zit. In het gleba zitten de sporen van de grote stinkzwam, welke door de uitwerpselen van de vliegen worden verspreidt.

Als je alleen bovenstaande foto ziet is hij niet zo heel bijzonder. Technisch zijn er ook nog wel wat kritiekpuntjes te leveren, maar in combinatie met het verhaal krijgt de foto betekenis .

Laat de paddenstoelen je verhalen vertellen

Je kan het natuurlijk ook omdraaien. In plaats van een verhaal vertellen over een paddenstoel, kun je de paddenstoel ook een verhaal laten vertellen. Een foto zegt meer dan duizend woorden, toch?

voorbeeld 2:

Verhalen vertellen: Herfst
Verhalen vertellen: Herfst

Deze foto heeft nauwelijks uitleg nodig. De vliegenzwammen in de berm worden nauwelijks gezien door de mensen die voorbij razen n hun auto’s. Het regent en iedereen wil snel naar huis toe, waar het warm en behaaglijk is. Dit kan maar één ding betekenen: het is herfst! Als je deze foto ziet wil je het liefst een jas aantrekken en lekker wegduiken in de warme kraag. Een foto als deze kan perfect gebruikt worden in een artikel over de herfst.

Natuurlijk hoeven niet alle foto’s een verhaal te vertellen, soms is een prachtige foto van een paddenstoel al voldoende, maar verhalen vertellen met je fotocamera heeft zeker een toegevoegde waarde voor je foto’s.

Dit is deel 3 van het drieluik over paddenstoelen fotograferen. Lees ook:
Deel 1: 10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
Deel 2: Experimenteren met paddenstoelen

Geef een reactie