Vakantiemodus

Ik kom net terug van een relaxte vakantie in de Limburgse heuvels. Even twee weken niets nuttigs doen en gewoon genieten van mijn gezin. Al na een paar dagen kom ik in de ‘vakantiemodus’; Een staat van ontspanning waarbij je het gevoel voor tijd kwijt raakt. Je staat op als je wakker wordt, niet als de wekker gaat. Je weet amper welke dag van de week het is, en dat is ook helemaal niet belangrijk.

Deze ‘vakantiemodus’ staat lijnrecht tegenover de ‘natuurfotografie modus’, waarbij het belangrijk is om alles te weten, tot en met het exacte moment dat de zon opkomt op de dag en de locatie waar je gaat fotograferen. De wekker gaat ruim voor die tijd af, zodat je precies op het juiste moment in het veld bent. En natuurlijk heb je het weerbericht uitgebreid bekeken zodat je weet wat je kunt verwachten.

Toevalstreffer

Soms moet je echter geluk hebben en dan kun je ook in de vakantiemodus nog een mooie foto maken. Zo is ook onderstaande foto tot stand gekomen.

20170816-_DSC3487-3
Ons uitzicht deze vakantie.

Zonder de EXIF-gegevens van de foto te bekijken weet ik echt niet meer welke dag het was, maar ergens in de afgelopen week word ik wakker in onze tent. Met stramme spieren van dat vervloekte luchtbed rol ik uit mijn slaapzak, trek zachtjes mijn kleren aan om de kinderen niet wakker te maken en stap naar buiten. We hadden een plekje gereserveerd op een panoramacamping, met een adembenemend uitzicht. Maar in plaats van een zonsopkomst zie ik een grijze massa. Mijn slaperige brein registreerde amper wat er gaande is en ik ga op mijn gemak bij mijn vrouw zitten. Terwijl de mist in mijn hoofd optrekt, trekt ook de mist in de Limburgse heuvels langzaam op. Precies op tijd zie ik de fotografische mogelijkheden van dit moment en grijp mijn camera.

Ik loop snel naar een veld honderd meter verderop, waar het uitzicht niet wordt belemmerd door een bomenrij. Als ik er aan kom zie ik meteen de compositie die ik wil vastleggen. Ik loop nog een tiental meter naar voor om de mooiste kadering te krijgen, waarbij ik een zwerm vogels laat opschrikken. Ze vliegen een keer of tien heen-en-weer voordat ze weer in het veld neerstrijken.

Ik heb mijn foto al gemaakt. De zon die net door de mist prikt en alles een mooie gloed geeft is al genoeg voor een leuke plaat, maar de vogels in de lucht geven de foto net iets extra’s. Ik ga terug naar de tent en berg mijn camera weer op. Tien minuten later is het grootste deel van de mist alweer opgelost. de kinderen worden wakker met een stralende zon. Tijd om naar het zwembad te gaan?

Geef een reactie