Over twee dagen begint de lente officieel, maar als je buiten loopt is daar nog niet echt veel van te merken. De vogels zijn nog stil en de meeste knoppen blijven strak gesloten. Toch zal het niet meer lang duren voordat er in grote delen van het Wijboschbroek een dichte deken van witte bloemetjes over de bosgrond ligt. En ieder jaar ga ik daar heen om deze bloemetjes te fotograferen. En als ik daar dan op de vochtige, koude grond lig, met het concert van honderden vogels in mijn oren en zo’n rozig wit bloemetje voor mijn lens, pas dan, en zeker niet eerder, begint voor mij de lente.
De bosanemoon, want dat is de lentebloeier waar ik het hier over heb, is één van de eerste lentebloeiers. Hij bloeit zo vroeg, omdat er dan nog geen blaadjes aan de bomen zitten. Zo kan deze bloem optimaal gebruik maken van de lentezon. Je vindt de bosanemoon in veel loofbossen en langs slootkanten, maar de bosanemoon is ook een stinzenplant.
Wat zijn Stinzenplanten?
Het woord stinzenplant is afgeleidt van het Friese woord ‘stins’. Stins betekent letterlijk stenen huis, maar de benaming werd gebruikt voor de stenen wachttorens die bij burchten en landhuizen stonden. Later werd de term gebruikt om het hele gebouw mee aan te duiden. Deze stinzen waren het bezit van de rijke adel, die het zich konden veroorloven om rond hun landgoed bloemen aan te planten. Ze lieten deze planten, vooral bol-, knol-, en wortelgewassen, uit andere delen van het land en zelfs ver uit het buitenland komen.
Deze stinzenplanten hebben zich bij de landgoederen verwilderd en komen ieder jaar terug. Op sommige plaatsen zijn de stinzen al lang verdwenen, maar herinneren de uitbundig bloeiende bloemen ieder jaar aan de plaats waar het gebouw ooit heeft gestaan.
Tot de groep van de stinzenplanten behoren veel mooie lentebloeiers, zoals de eerder genoemde bosanemoon, het sneeuwklokje, de kievitsbloem en het daslook. Maar ook veel bekende tuinplanten als blauwe druifjes, (boeren)krokus en (wilde)hyacint zijn echte Stinzenplanten.
Wilde bosanemonen
De bosanemoon is niet alleen een stinzenplant, maar hij komt ook van nature gewoon in Nederland voor. In het Wijboschbroek heeft voor zover ik weet nooit een landhuis gestaan. Toch is dat de meest bijzondere plek van heel Nederland. Want daar, onder de Canadese populieren en zwarte elzen, begint ieder jaar de echte lente.