Recept: Walnotenkoek met chocolade

De excursies van de IVN Natuurgidsenopleiding worden altijd afgesloten met koffie en gebak. Iedere keer is een andere groep aan de beurt om deze afsluiting te verzorgen. Hierbij is het natuurlijk de bedoeling dat het gebak door de cursisten zelf wordt bereidt. Deze keer was onze groep aan de beurt. De Walnotenkoek  die ik hiervoor had gebakken viel goed in de smaak en ik kreeg van verschillende mensen de vraag of ze het recept mochten hebben. Omdat ik het recept toch uit moest werken deel ik het ook maar meteen hier op mijn website. Geniet ervan!

Ingrediënten:
  • Ongeveer 150 gram gepelde walnoten
  • 125 gram roomboter
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram gezeefde bloem
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 50 gram witte chocolade
  • 50 gram pure chocolade
Mijn jongste dochter hielp graag met het bakken van de koek en het schoonlikken van de gardes.
Mijn jongste dochter hielp graag met het bakken van de koek en het schoonlikken van de gardes.
Bereiding:
  1. Vraag je kinderen of ze zin hebben om je te helpen met bakken.
  2. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Doe de boter, basterdsuiker en vanillesuiker in een beslagkom en mix deze goed. (Minimaal vijf minuten.) Aanvankelijk is het mengsel gelig, maar dit wordt steeds lichter, tot bijna wit.
  4. Voeg nu beetje bij beetje de gezeefde bloem toe.
  5. Tot slot een half ei loskloppen en dit toevoegen met een snufje zout.
  6. Laat dit beslag nog twee minuten goed mixen
  7. Verdeel het beslag over een ingevette springvorm van ongeveer 22cm.
  8. Hak de walnoten in middelgrote stukken en verdeel ze over het beslag. Houd een klein beetje over om aan het einde de koek te decoreren.
  9. Druk de walnoten goed in het beslag, anders vallen ze gemakkelijk uit de koek.
  10. Bak de koek vijfentwintig minuten in de oven.
  11. Haal de walnotenkoek nu uit de oven en laat hem een beetje afkoelen.
  12. Laat ondertussen de twee soorten chocolade (au-bain-marie) smelten.
  13. Als de chocolade goed vloeibaar is (bij de witte chocolade gaat dit een stuk sneller dan bij de pure chocolade) giet deze dan in lijnen over de koek. Eerst de pure chocolade in horizontale lijnen en vervolgens de witte chocolade in verticale lijnen.
  14. Strooi de overgebleven walnoten over de koek als decoratie.
  15. Laat de walnotenkoek nu goed afkoelen. (Echt doen, daar wordt hij veel lekkerder van.)

Eet smakelijk!

Walnotenkoek met chocolade
Walnotenkoek met chocolade

Geef een reactie