Pepers drogen in de oven

Rode pepers kun je ongeveer twee maanden in het jaar oogsten, maar het liefst wil je er natuurlijk het hele jaar door van kunnen genieten. Daarvoor zul je de pepers moeten bewaren. Er zijn verschillende manieren om pepers goed te kunnen bewaren: zoals drogen, invriezen of inmaken in azijn. Wat je ook kan doen is de pepers drogen in de oven en daarna vermalen tot chilipoeder. In dit artikel zal ik uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom zou je pepers drogen in de oven?

Voordat ik vertel hoe je het aanpakt, wil ik eerst even vertellen waarom je het überhaupt zou willen doen. Van de verschillende methodes om pepers te bewaren is het drogen in de oven één van de meest bewerkelijke, dus moet er wel een goede reden zijn om het te doen. Voor mij persoonlijk is de doseerbaarheid van het chilipoeder een heel belangrijk argument. Ik houd wel van pittig eten, maar vooral mijn kinderen zijn er niet dol op. Als ik een hele peper in een gerecht stop vinden ze het al snel te scherp. Als poeder is het veel gemakkelijker te doseren. Een andere reden is dat de pepers als poeder veel minder plaats in beslag nemen. Als moestuinier zit mijn diepvries vaak al goed gevuld met allerlei zakken en bakken met groenten. Als ik de pepers dus op een andere manier kan bewaren, die minder ruimte in beslag neemt, dan is dat zeer welkom.

Natuurlijk kun je de pepers ook op andere manieren drogen en hoeft dat niet persé in de oven. Het kan ook in de zon, of in een voedseldroger. Maar met het Nederlandse klimaat is drogen in de zon niet altijd even handig en om een aparte voedseldroger aan te schaffen, als het in de oven ook goed gaat, vind mijn vrouw niet nodig (al zou ik dat zelf wel willen).

Hoe droog je pepers in de oven?

Het drogen van pepers in de oven is helemaal niet zo moeilijk. Om te beginnen was je de pepers en maak je ze goed droog. Hierna kun je ze snijden. Je kan ze gewoon door midden snijden en in de oven zetten, maar ik verwijder eerst de zaden en zaadlijsten, waarna ik de pepers in kleine blokjes snijd. Draag hierbij keukenhandschoenen, of zorg ervoor dat je naderhand niet per ongeluk met je vingers in je ogen wrijft, of ze in je mond stopt.

Vervolgens leg je de pepers op een ovenplaat met bakpapier. Verdeel de pepers goed over de plaat, zodat ze elkaar zo min mogelijk raken. Dan mag de plaat de oven in. De temperatuur van de oven mag niet warmer zijn dan 90 graden, zelf houd ik voor de zekerheid altijd 75 graden aan. (Let op! Zie update onder aan de pagina.) Laat de deur van de oven op een kier staan, zodat het vocht goed weg kan.

Hoe lang het precies duurt voordat de pepers droog zijn is vooraf moeilijk te zeggen. Dit hangt af van verschillende omstandigheden, zoals het de temperatuur, het formaat van de peperstukken en het vochtgehalte. Reken op ongeveer 5 tot 8 uur. Je kan je testen door een stukje tussen je vingers fijn te duwen. Als het nog buigt moet je nog verder drogen, als de peper breekt en verkruimelt is hij droog.

De pepers vermalen tot chilipoeder

Om de gedroogde pepers te vermalen tot chilipoeder gebruik je een elektrische keukenmachine of hakmolen. Dit karweitje doe je het beste buiten en laat na het vermalen de deksel nog enkele minuten dicht, anders komt het stof in de lucht, wat behoorlijk irriterend werkt op de luchtwegen. Breng het chilipoeder nu over in een schone en droge kruidenpot. Zo kun je het nog zeker een jaar goed gebruiken, totdat de nieuwe oogst weer binnen is.

Deze pot chilipoeder bevat ongeveer honderd gedroogde rode pepers.
Deze pot chilipoeder bevat ongeveer honderd gedroogde rode pepers.
Update: Een jaar later

Nadat ik dit bericht had geplaatst kreeg ik van iemand (Ik kon de naam helaas niet meer terug vinden) de opmerking dat het beter was om de pepers op een lagere temperatuur te drogen. Ik was nieuwsgierig naar het belang van de temperatuur bij het drogen. Dus heb ik naast de eerste pot nog een tweede pot gedroogde pepers gemaakt. Deze heb ik echter gedroogd op een temperatuur van 50 graden. Aanvankelijk was er niet heel veel verschil te zien tussen de twee potten, al was de kleur van de pepers in de tweede pot iets helderder rood. Een jaar later is het verschil echter heel erg duidelijk te zien:

De gedroogde pepers een jaar later.
De gedroogde pepers een jaar later.

De linkse pot bevat de pepers die zijn gedroogd op 50 graden, rechts de pot met pepers die zijn gedroogd op 75 graden. Het verschil is duidelijk. De pepers die zijn gedroogd op lagere temperatuur zijn nog goed te gebruiken, terwijl de andere pot rechtstreeks in de container is belandt. Ik durfde de inhoud niet eens meer te proeven. Mijn advies is dan ook om de pepers in de oven te drogen bij een temperatuur van 50 graden.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Edu

  Bjorn, hoeveel verse pepers/rawit heb ik nodig om 1 ons gedroogde over te houden.? thnx

  1. Bjorn van Lieshout

   Hoi Edu,

   Ik heb de pepers nog nooit voor en na de oven gewogen, dus ik kan het je niet precies vertellen. Om je een indicatie te geven: In de tekst staat een foto van de opbrengst van ongeveer 100 pepers. Ik gok dat dat ongeveer 75 gram was. Dus kom je dan uit ergens tussen de 125 en 150 pepers voor een ons.

 2. Elien

  hoelang heb je ze gedroogd toen de oven op 50 ° stond?

  1. Bjorn van Lieshout

   Hoi Elien,

   Ik durf het niet meer precies te zeggen. Het is ook een beetje afhankelijk van de soort pepers die je gebruikt. Je kunt het gemakkelijk controleren. Wanneer je het wat groter stukje pakt moet je het tussen je vingers kunnen verkruimelen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Groetjes,
   Bjorn

 3. Marianne Ouwerkerk

  Hoi Bjorn, een berichtje van een mede ivn-ner. Ik heb dit jaar een goede oogst pepers, zowel in mijn kasje als buiten in de tuin. Zo kwam ik op jouw pagina terecht. Ik gebruik vaak de resttemperatuur van de oven als ik gebakken heb. Zo kwam ik er achter dat kruiden een max temp van 40 graden hebben. Ik ga dan ook deze pepers proberen op jouw aanwijzing om op 50 graden ipv wat ik elders lees op 90 graden te drogen.

  1. Bjorn van Lieshout

   Hoi mede-IVN-er!

   Leuk dat je mijn website hebt gevonden! Wat slim om de resttemperatuur van de oven te gebruiken. Goed voor het milieu. Mijn ervaring is dat drogen op 50 graden niet alleen zorgt voor een langere houdbaarheid, maar ook voor een mooiere kleur en een betere smaak! Veel plezier met drogen!

   Groetjes,
   Bjorn

 4. Carlo

  Wat bedoel je precies met “op in de over”?
  Ik denk dat jouw bruine peperpoeder niet droog genoeg was waardoor het is gaan fermenteren.
  Mijn dertien pepers hangen sinds elf weken aan een touwtje en zien er nu eindelijk uitgedroogd uit. Ik zocht hoe ik ze moest vermalen en zo kwam ik op jouw site uit. Maar een keukenmachine heb ik niet dus ik moet wat anders verzinnen.
  Groetjes, Carlo

  1. Bjorn van Lieshout

   Hoi Carlo,

   Dank je voor je reactie. ‘op in de over’ was een spelfout. Ik heb het inmiddels aangepast.

   En wet het fermenteren betreft: Je zou best eens gelijk kunnen hebben. Ik kan het nu helaas niet meer controleren. Maar het is inderdaad belangrijk dat de pepers goed droog zijn.

Geef een reactie