NGO Excursie: Beleef het voorjaar in het Wijboschbroek

Iedere excursie in het kader van de IVN Natuurgidsen opleiding (NGO) is genieten, maar tijdens de wandeling van afgelopen zondag kwam alles samen. We hadden zoals altijd goed gezelschap en tot nu toe hebben we ook nog altijd mooi weer gekregen. Ook deze keer scheen de zon volop met bijbehorende aangename temperaturen. En als je dan ook nog naar het Wijboschbroek gaat, dan kan het niet beter.

Wijboschbroek

In het voorjaar is het Wijboschbroek ongetwijfeld het mooiste gebied in heel de regio. Mocht je er nog nooit zijn geweest, dan moet je er nu snel heen gaan, want over twee weken is het hoogtepunt alweer voorbij. Dit komt voornamelijk door het tapijt van bosanemonen dat over de bosgrond ligt, wat het hele gebied een sprookjesachtige sfeer geeft.

Wandelen door een sprookjesbos.
Wandelen door een sprookjesbos.

Het Wijboschbroek is altijd een drassig gebied geweest en daardoor ongeschikt voor akkerbouw of veeteelt. Omdat het gebied toch economische waarde moest hebben, werden er rabatten aangelegd, waarop populieren zijn geplant. Deze populieren werden gebruikt door de alomtegenwoordige klompenindustrie in Schijndel. Naast de populieren werden wilgen en elzen aangeplant als hakhout.

Paradijs voor planten

De ondergrond van het gebied is leemachtig, kalkhoudend en erg drassig. Deze combinatie is de voedingsbodem voor een bijzondere vegetatie. De overvloed aan bosanemonen heb ik al genoemd, maar daarnaast herbergt het gebied een groot aantal zeldzame planten, waaronder de slanke sleutelbloem, eenbes, zwartblauwe rapunzel en grote keverorchis.

De slanke sleutelbloem bloeit gelijktijdig met de bosanemonen.
De slanke sleutelbloem bloeit gelijktijdig met de bosanemonen.

De slanke sleutelbloem maakt gebruik van dimorphie. Dit houdt in dat sommige bloemen lange meeldraden hebben en een korte stamper. Bij andere bloemen is dit omgedraaid en is juist de stamper lang en de meeldraden kort. Dit bevordert de kruisbestuiving en voorkomt inteelt.

Kalkminnende dieren

De afwijkende bodemsamenstelling in het gebied heeft niet alleen positieve gevolgen voor de flora in het gebied, maar dit zorgt ook voor een bijzondere fauna. Er zijn namelijk dieren die profiteren van de grote hoeveelheid kalk in de grond, en dat zijn slakken. Zij hebben de kalk nodig voor hun huisjes. In het Wijboschbroek vind je daarom een overdaad aan slakken, niet alleen wat betreft de aantallen, maar je vindt er ook veel verschillende soorten. In het water en op het land, naaktslakken en huisjesslakken. Overal waar je kijkt kruipen slakken.

In de ochtend zaten de schaduwkanten van de populieren vol met slakken. Toen we 's middags terug keerden waren ze bijna allemaal weer in het gras verdwenen.
In de ochtend zaten de schaduwkanten van de populieren vol met slakken. Toen we ’s middags terugkeerden waren ze bijna allemaal weer in het gras verdwenen.

Gelukkig had één van onze mentoren een zoekkaart bij voor landslakken, zodat we konden proberen om de gevonden exemplaren op naam te brengen. Soms lukte dat zonder problemen, maar soms bleek dat nog best lastig te zijn. In het totaal hebben ik tijdens de wandeling dertien verschillende soorten slakken geteld, waarvan we er elf op naam hebben kunnen brengen.

Tot volgend jaar

Het was weer heerlijk om in het Wijboschbroek te mogen rondlopen tussen de bosanemonen en slanke sleutelbloemen. Volgend jaar kom ik hier zeker weer terug, want hier beleef je de lente op zijn allermooist.

Geef een reactie