De natuurgidsen opleiding is gestart!

Afgelopen dinsdag was het eindelijk zover: De eerste lesavond van de IVN natuurgidsen opleiding. Ik zat al maanden te wachten op deze datum. Afgelopen zaterdag was al een kennismakingsdag waar ik vanwege mijn werk helaas niet bij kon zijn. Eén van de andere leerlingen was zo vriendelijk geweest om mij na afloop de cursusmap te komen brengen, zodat ik daar alvast een beetje doorheen kon bladeren om mezelf te verlekkeren aan alle onderwerpen die we het komende anderhalf jaar zullen behandelen.

Om de achterstand, door het missen van de kennismaking, een beetje in te lopen was ik vast begonnen met het lezen van blok 1 van de map. Het is een introductiehoofdstuk over het IVN, milieu en duurzaamheid. Door mijn vooropleiding (MBO milieutechniek) was het een feest van herkenning. Veel termen en thema’s borrelden weer op uit de krochten van mijn geheugen. Hierdoor kreeg ik alleen maar meer zin om aan de opleiding te beginnen. Gelukkig hoefde ik daar niet lang op te wachten, want enkele dagen later was het al zover.

Ik kon met een drietal andere aspirant natuurgidsen uit ons dorp carpoolen naar het leslokaal. Het lokaal is oorspronkelijk bestemd voor een dertigtal basisschool leerlingen, dus met een veertigtal volwassenen was het redelijk krap en warm in de ruimte, maar de sfeer was gezellig en licht gespannen.

Het begint

Onze leraar is Rini Kerstens, wereldberoemd in Erp. Vandaar dat er ook zoveel natuurliefhebbers uit ons dorp meedoen met de opleiding. Zijn kennis van de natuur is fenomenaal en zijn enthousiasme is aanstekelijk. Jullie begrijpen wel dat ik bonuspunten krijg voor deze lofzang, maar er is geen woord van gelogen. Op het moment dat hij naar voren stapt en in zijn handen klapt is het stil en is de natuurgidsen opleiding eindelijk van start gegaan.

De reis begint met het kleine, het hele kleine. We starten bij de cellen: de bouwstenen van het leven. We leren over de opbouw van cellen en over celdeling. Onderwerpen die ik in mijn vooropleiding ook al heb geleerd. Veel is mij al bekend, maar ik leer ook nieuwe dingen. We leren over kleuren en hoe planten hun kleuren krijgen. Met uitzondering van een drietal korte groepsopdrachten bestaat de les uitsluitend uit theorie. Vroeger zou ik bij zo’n les al snel wegdromen, maar Rini is een rasverteller en blijft boeien. Ook komt er zoveel informatie op me af dat ik wel moet blijven opletten om de draad niet kwijt te raken.

Waarom is de onderkant van een blad lichter dan de bovenkant?
Waarom is de onderkant van een blad lichter dan de bovenkant?

De twee uur vliegen voorbij en de les is afgelopen, maar in mijn hoofd blijft het nog een tijdje ratelen om alle informatie van de avond te kunnen verwerken. Nu ik hier zit om dit stukje te schrijven vraag ik mezelf af hoe het hem is gelukt om zoveel kennis in twee uur te proppen en er toch nog een logisch verhaal van te maken. In deze les kwam veel stof voorbij die ik al eens heb moeten leren, maar als alle lessen zo volgepropt zitten met informatie, dan zal ik nog echt aan de bak moeten om het allemaal goed onder de knie te krijgen.

Over anderhalve week hebben we de eerste praktijkles van de natuurgidsen opleiding, ik heb er heel veel zin in.

 

Geef een reactie