Nationale Spinnentelling

Waarschijnlijk heb je wel gehoord  dat afgelopen weekend de Nationale Spinnentelling 2017 heeft plaatsgevonden. Er is veel aandacht voor geweest op social media en het is zelfs op het acht uur journaal geweest. Toch hebben er niet zo heel veel mensen deelgenomen aan de telling. De teller is blijven steken op 449 deelnemers. (Even ter vergelijking, bij de Nationale Tuinvlindertelling werd er in 4115 tuinen geteld.) Daaraan merk je dat spinnen niet zulke aaibare dieren zijn. Toch zijn het heel nuttige dieren: ze houden bijvoorbeeld de populaties van insecten als sprinkhanen, vliegen en muggen in toom.

Nadat wij in augustus hebben deelgenomen aan de Nationale Tuinvlindertelling waren de kinderen heel enthousiast om afgelopen weekend spinnen te gaan tellen. Bewapend met de uitgeprinte herkenningskaarten en een potje om de spinnen beter te bekijken, zijn we op ontdekkingstocht gegaan in onze eigen tuin.

Voor onze jongste dochter was het allemaal nog een beetje moeilijk en duurde het te lang, dus die is na tien minuten afgehaakt. Maar ik ben samen met mijn zoon en oudste dochter nog ruim een half uur op zoek geweest naar de achtpotige diertjes. En daarna nog een kwartiertje samen internetten om alle gevonden spinnen op naam te brengen, want dat blijkt zelfs met de herkenningskaarten erbij nog geen gemakkelijke opgave. Uiteindelijk zijn we er toch uitgekomen en hebben we onze telling door kunnen geven op tuintelling.nl.

Het resultaat

In het totaal hebben we in onze tuin 41 spinnen geteld. We hebben nog meer spinnen gezien, maar deze zaten zodanig weggestopt dat ze niet te herkennen waren. En we hebben ook nog een aantal webben gevonden waarvan de bewoners niet thuis waren. Uiteindelijk hebben we de volgende telling doorgegeven:

 • 19x Grote Trilspin
 • 7x Herfsthangmatspin
 • 6x Kruisspin
 • 6x Venstersectorspin
 • 2x Gewone Hooiwagen
 • 1x Gewone Tandkaak
Een kruisspin in haar web.
Een kruisspin in haar web.
Conclusie

Het is natuurlijk fijn als je achteraf kan zeggen dat je iets hebt bereikt met deze activiteit. En dat kunnen we! Op de eerste plaats hebben de stichtingen achter tuintelling.nl nu een beter beeld van de natuur in Nederland en de verspreiding van de verschillende soorten spinnen. Op de tweede plaats hebben we weer het één en ander geleerd over de natuur. En dan heb ik het niet alleen over de kinderen, maar zelfs ik heb weer iets nieuws gezien. Ik had namelijk nog nooit bewust een gewone tandkaak gezien, wat toch een bijzonder mooie spin is. En tenslotte hebben we nog één ding bereikt: als mijn moeder dit leest durft ze de komende weken vast niet meer op bezoek te komen.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ria van Lieshout

  Zolang ze buiten blijven en niet binnen zitten kom ik gewoon op bezoek hoor….trouwens ik kan jullie allemaal toch niet zo lang missen.????

  1. Bjorn van Lieshout

   Wij jou ook niet mam. Tot donderdag!

 2. Doriene Ruff de Jong

  Leuk zeg, die spinnen telling. Wellicht zijn er minder tellers actief voor deze doelgroep omdat ze niet weten dat deze telling plaats vind? Ik wist het bijvoorbeeld niet. groetjes Doriene

  1. Bjorn van Lieshout

   Ik had het idee dat er toch voldoende media aandacht voor is geweest, maar het kan zijn dat ik weer andere dingen zie dan jij. Volgend jaar wil ik weer meedoen, want het is echt wel leerzaam.

Geef een reactie