Moestuin update mei

Mei was een drukke maand. Hierdoor heb ik niet heel veel tijd gehad voor de moestuin. Het gevolg hiervan is dat het onkruid op dit moment bijna net zo hoog staat als de groenten. De komende dagen moet ik dus ergens tijd gaan vinden om het onkruid weer een keer grondig te verwijderen. Heb ik dan helemaal niets gedaan in de moestuin? Jawel, lees maar verder.

Uitplanten

Ik heb netjes de ijsheiligen afgewacht en daarna heb ik de groenten die ik binnen had voorgezaaid in de vaste grond gezet. Ik heb het hier dan over de paprika’s, de courgettes en de komkommers. Deze waren binnen allemaal goed gegroeid, maar ik ben vooral blij met de paprikaplanten van dit jaar. Ik heb een andere, iets warmere, plek gebruikt om mijn groenten voor te zaaien. Voorheen gebruikte ik hiervoor de hal, maar dit jaar heb ik dat in de woonkamer gedaan. Ten gevolge hiervan zijn de planten nu al een heel stuk groter dan andere jaren.

Ook het uitplanten is dit jaar een stuk beter gegaan. Andere jaren hadden de planten een paar weken nodig om buiten aan te sterken, voordat ze weer begonnen te groeien. Dit jaar heeft niet één blaadje slap gehangen en zijn ze direct verder gegroeid. Ieder moestuinseizoen leer ik gelukkig weer bij.

Oogsten

Het was in mei erg warm voor de tijd van het jaar. Deze temperaturen, samen met veelvuldig sproeien, heeft ervoor gezorgd dat de groenten goed gegroeid zijn. De aardperen zijn al ruim anderhalve meter hoog. Ik heb ze helaas op een verkeerde plaats gepoot, want ze groeien nu recht voor het raam. Daar zal ik volgend jaar een andere plek voor moeten zoeken. Ook de andere planten zijn goed gegroeid en we hebben het één-en-ander kunnen oogsten.

De pluksla doet het heel erg goed en hier kunnen we iedere dag van plukken. De radijzen hebben me een beetje verrast. Deze gingen zo snel, dat ze oogstrijp waren voordat ik het door had. Hierdoor waren een aantal radijzen wat groter dan eigenlijk hoort. Ze smaakten evenmin erg goed. Ook hebben we een aantal keer heerlijke raapstelen stamppot kunnen eten. Jammer genoeg is de tweede zaaironde verloren gegaan aan de koolduiven.

Sommige radijzen zijn in mei een beetje uit de kluiten gewassen.
Sommige radijzen zijn in mei een beetje uit de kluiten gewassen.
Vooruitblik juni

Wat kunnen we volgende maand verwachten? Hopelijk heb ik dan mijn moestuin dan weer een beetje op orde en kun je de groenten onderscheiden van het onkruid. Ook hoop ik dan wat meer groei- en oogstfoto’s te kunnen tonen. Voor aankomende weer staat in ieder geval een keer snijbiet op het menu.

Geef een reactie