Moestuin update maart

Afgelopen maand zijn de eerste zaadjes in de volle grond gegaan. Het moestuin-seizoen is voor mij nu echt begonnen. Niet langer prutsen met de theorie, maar lekker naar buiten en met je handen in de aarde wroeten. Heerlijk!

Eindelijk zaaien

Voordat je gaat zaaien had ik eerst nog wat ander werk te verzetten. Eerst heb ik de grond onkruidvrij gemaakt en omgespit. Vervolgens bemest, kalk gestrooid, compost toegevoegd en alles ingeharkt. In de eerste week van maart hadden we een paar dagen mooi weer en tijdens het spitten kreeg ik het lekker warm. Ik had echt het gevoel dat de lente begonnen was. Dus heb ik ook meteen de eerste groenten gezaaid: lenteui, wortelen, radijs, raapstelen, snijbiet en verschillende soorten sla.

Een blik op de moestuin aan het einde van de maand.
Een blik op de moestuin aan het einde van de maand.

Ik had wellicht iets beter naar het weerbericht moeten kijken, want een week later hadden we tien graden vorst. Even was ik bang dat de zaden kapot waren gevroren, maar de meeste soorten kunnen gelukkig wel tegen een stootje en inmiddels komen de eerste kiemen dan ook boven de grond.

Voorzaaien

Ik ben niet alleen begonnen met zaaien in de volle grond, maar ook het voorzaaien is begonnen. Binnen heb ik mijn paprika’s voorgezaaid. Omdat paprika’s een hoge temperatuur nodig hebben om te ontkiemen heb ik ze in een verwarmde propagator staan. Dit werkt goed, want de eerste kiemen staan ook hier al mooi boven de grond. Ik heb enkele verschillende soorten paprika’s gezaaid, want die worden hier altijd goed gegeten.

De verwarmde propagator met de voorgezaaide paprika's.
De verwarmde propagator met de voorgezaaide paprika’s.

Naarst de paprika’s heb ik ook de peulen voorgezaaid. Normaal gesproken kan deze groente rechtstreeks in de volle grond, maar de duiven zijn verzot op de jonge zaailingen, daarom heb ik een koude zaaibak met peilen in de schuur voor het raam staan. Deze doen het nog niet heel snel, maar langzaamaan steekt ook hier het eerste groen zijn kopje boven de grond.

Zaden ontvangen

Deze maand heb ik ook eindelijk mijn bestelling van Vreekens zaden ontvangen. Het heeft meer dan vijf weken geduurd voordat ik de bestelde zaden in huis had, wat ik voor een webshop erg lang vind duren. Hier zal ik de volgende keer dus rekening mee moeten houden als ik hier nog vaker bestel. Omdat de bestelling zo lang op zich liet wachten heb ik voor de vroege groenten die ik al wilde zaaien snel een paar zakjes moeten halen bij de Boerenbond.

Bij de zending zaten ook de aardperen die ik had besteld. Omdat deze niet goed boven de grond te bewaren zijn heb ik ze dezelfde middag nog gepoot. Ik vond ze er niet zo goed uitzien, erg droog en met veel beschadigingen. Ik hoop dat ze toch uitschieten. Daar zullen we vanzelf achter komen.

De komende weken

April is altijd een drukke maand in de moestuin. Veel zaden mogen de grond in, dus volgende keer heb ik vast weer genoeg te vertellen over mijn belevenissen in de moestuin.

Geef een reactie