Moestuin update juni

Juni was een hele drukke maand in de moestuin. Ik heb gewied, gezaaid, geoogst en bovenal genoten. Nou ja, eigenlijk heb ik bovenal gesproeid, want juni was een extreem droge maand. Om te zorgen dat de groenten niet allemaal zouden uitdrogen heb ik enkele keren per week de sproeier op de moestuin moeten zetten. Maar laten we bij het begin beginnen.

Juni was een warme, droge maand
Juni was een warme, droge maand
Groot onderhoud

Zoals ik al schreef in de moestuin update van mei was er in het begin van de maand nogal wat achterstallig onderhoud in de moestuin. Het eerste dat ik heb gedaan in juni was onkruid plukken. Ik heb een vrij kleine moestuin, dus heb ik alles best dicht op elkaar staan, waardoor ik niet veel kan schoffelen. Al het onkruid moet ik met de hand wegplukken. Ik heb gemerkt dat wanneer je plukt het onkruid ook langer wegblijft dan bij schoffelen. Dus heb ik enkele uren op mijn knieën in de tuin doorgebracht. Maar het eindresultaat mocht er zijn. De rest van de maand heb ik het regelmatig bij gehouden, waardoor de moestuin er nu best netjes bij staat.

Toen het wieden klaar was heb ik samen met mijn zoon weer veel nieuwe groenten gezaaid. We hebben een paar extra rijtjes rode bieten gezaaid, nieuwe pluksla, ijsbergsla en radijzen, en tenslotte hebben we andijvie en sperziebonen gezaaid.

Kruidendag

Halverwege de maand heb ik een echte kruidendag gehouden. Die dag heb ik heel veel kruiden geplukt en verwerkt zodat ze lang te bewaren zijn. Voor de munt en de citroenmelisse betekent dit dat ik een hele hoop blaadjes heb geplukt en in de magnetron gedroogd. De afgelopen jaren heb ik verschillende manieren geprobeerd om muntbladeren te drogen en ik ben tot de conclusie gekomen dat het drogen in de magnetron voor mij de beste manier is om de blaadjes te verwerken. Ik leg de blaadjes langs elkaar op een bakplaat met bakpapier. Hierbij zorg ik ervoor dat de blaadjes niet op elkaar liggen, anders drogen ze niet goed. Vervolgens gaan ze vijf minuten in de magnetron op de hoogste stand. Dan laat ik ze een minuutje afkoelen en vervolgens nog een droogsessie van vijf minuten op de hoogste stand. Als je houdt van de geur van munt is dit heerlijk om te doen, want de hele keuken ruikt er naar. Als ze dan uit de magnetron komen zijn de blaadjes gemakkelijk te verkruimelen. Ik bewaar ze in een grote weckpot.

Heerlijke muntthee uit eigen tuin.
Heerlijke muntthee uit eigen tuin.

Vervolgens heb ik ook de bieslook en de knoflookbieslook geknipt. Van beide kruiden heb ik twee bossen in de tuin staan en van beide heb ik een hele bos tot net boven de grond afgeknipt. Dit groeit zo snel weer aan dat op dit moment nog maar nauwelijks te zien is dat ik ze heb geknipt. Deze bieslooksoorten kunnen niet gedroogd worden zoals munt. Om ze te bewaren moet je ze fijn snijden en invriezen.

Een theedoek vol knoflookbieslook, gesneden en klaar om te worden ingevroren.
Een theedoek vol knoflookbieslook, gesneden en klaar om te worden ingevroren.
Oogsten in juni

In juni heb ik ook veel kunnen oogsten. Het meeste hebben we direct kunnen gebruiken in gerechten, andere groenten hebben we ingevroren. Naast de pluksla en radijzen, die we bijna doorlopend kunnen plukken, hebben we nog veel meer geoogst. Zo hebben we bieten, snijbiet, wortelen, knolvenkel en lenteui gegeten. Ook heb ik de knoflook kunnen oogsten en al enkele teentjes gebruikt. Ook is de oogst van de courgettes begonnen. Daar wil ik binnenkort nog een apart blogje aan wijden en een recept delen.

Een pan vol lekkere worteltjes.
Een pan vol lekkere worteltjes.

Naast de groenten die we direct op de bord kregen hebben we ook wat groenten in de diepvries gesneden. Eén van die groenten was een beetje een verrassing. Ik heb verschillende soorten pluksla gezaaid, waaronder de “babyleaf spicy mix”. Hier zitten tussen de pluksla nog andere groenten verstopt die je als jong blad in de salade kan gebruiken, zoals paksoi en Chinese kool. Nu was één van die Chinese kolen zo groot gegroeid dat ik die apart heb geplukt en verwerkt. Daarnaast heb ik nog een hele krat snijbiet geplukt die mijn vrouw allemaal heel geduldig heeft gewassen, gesneden en ingevroren. Zo kunnen we ook in de wintermaanden genieten van groenten uit eigen tuin.

Een krat vol snijbiet.
Een krat vol snijbiet.
Drukke maand

Zoals je hebt gelezen was juni een drukke maand in de moestuin. De meeste gewassen hoeven nu alleen nog maar te groeien, er worden geen nieuwe groenten meer gezaaid. Hopelijk zijn de komende maanden wat rustiger en kan ik profiteren van al het werk wat ik in de afgelopen maanden heb gedaan.

 

Geef een reactie