Moestuin update Januari

Het einde van de maand, dus tijd voor een moestuin update. Er is op dit moment natuurlijk heel weinig te doen in de moestuin, dus wat dat betreft kan ik kort zijn: De knoflook staat er goed bij.

Tja, kort maar krachtig. De knoflook is het enige dat ik op dit moment nog in de moestuin heb staan. Dit artikel zal dan ook niet in het teken staan van het buitenwerk, maar meer in het teken van het denkwerk. Januari is namelijk de ideale maand om de moestuinplanning voor het aankomende jaar te maken. En daar zal ik het dan ook over gaan hebben. Welke groenten wil ik het aankomende jaar gaan telen? En daarbij zal ook even kort vertellen waarom ik juist voor deze groenten heb gekozen.

De knoflook is het enige dat op dit moment nog in de moestuin staat.
De knoflook is het enige dat op dit moment nog in de moestuin staat.
De planning

Veel van de groenten die ik kweek komen jaarlijks terug in mijn moestuin, maar daarnaast zijn er ieder jaar ook een paar groenten die ik gebruik om mee te experimenteren. Soms pakken die experimenten goed uit en wordt de groente toegevoegd aan mijn vaste repertoire. In het aankomende moestuinseizoen zijn dit de groenten die ik zeker wil zaaien:

 • Raapstelen: Niet de bekendste groente, maar wel één die ik al jaren met veel plezier in de tuin zaai. Het is een heerlijke groente voor een frisse voorjaarsstamppot. Iedereen hier in huis is er gek op. Bovendien is het een groente die altijd goed groeit.
 • IJsbergsla: Mijn vrouw en ik eten veel salades. Gemiddeld eten we hier in huis twee kroppen ijsbergsla per week. Als je een groente zoveel eet is het natuurlijk geen moeilijke beslissing of je hem gaat zaaien. De vraag is alleen: hoeveel zaai ik er?
 • Gemengde pluksla: Voor de afwisseling in de salade zaai ik ook een paar rijtjes gemengde pluksla. Altijd lekker.
 • Peultjes: De kinderen zijn er niet heel erg dol op, maar mijn vrouw en ik vinden ze heerlijk. Dus komt er ook ieder jaar weer een rij peulen in de tuin. Vorig jaar hebben de duiven alle zaailingen opgevreten, dus dit jaar ga ik ze in de schuur voorzaaien en komen ze pas buiten als ze groot genoeg zijn om de duiven te overleven.
 • Wortelen: Een grote favoriet van de kinderen. Als ik niet oppas zijn ze al op voordat ik ze kan oogsten. Deze moeten dus ieder jaar gezaaid worden.
 • Radijzen: Een paar rijtjes radijzen kun je gemakkelijk kwijt in de tuin en het is een lekkere toevoeging aan de salade, dus die zaai ik ook een paar rijtjes.
 • Rode bieten: Vorig jaar heb ik voor het eerst rode bieten gezaaid en deze zijn direct toegevoegd aan de lijst met favorieten. Van iedere biet kun je twee keer eten. Eerst eet je het loof in een stamppot en de tweede keer eet je de biet zelf. Een geweldige groente.
 • Lenteui: Andere jaren heb ik altijd gewone uien gezaaid, maar dit jaar sla ik die over. Dit jaar ga ik Lenteui proberen. Aangezien het voor het eerst is dat ik deze groente probeer kan ik er nog niet veel over vertellen.
 • Komkommer: Zelf ben ik geen fan van komkommer, maar mijn vrouw en kinderen zijn er dol op, dus ook die komt aankomend jaar weer in de tuin te staan.
 • Courgette: Nog zo’n plant die niet in mijn moestuin mag ontbreken. Ieder jaar hebben we er weer een geweldige opbrengst van. Maar het is dan ook een veelzijdige groente waar je veel mee kan doen. Het overschot aan courgettes wordt tot soep verwerkt en ingevroren, zo kunnen we tot diep in de winter nog courgettesoep eten.
 • Sperziebonen: Op het moment dat je deze volop kan oogsten kosten ze in de winkel nagenoeg niets, maar dat maakt niets uit, want geen enkele winkelboon is lekkerder dan een onbespoten, kakelverse sperzieboon uit eigen tuin. Ik heb meestal Chinese boontjes met een hoge opbrengst.
 • Andijvie: Aan het einde van het moestuinseizoen kom ik nog op de proppen met een aantal mooie kroppen andijvie. En ieder jaar vraagt mijn vrouw ‘Waar haal je die nu weer vandaan? Ik wist helemaal niet dat je die ook in de tuin had staan.’ Toch hebben we ieder jaar weer genoeg voor een aantal volle zakken andijvie in de de diepvries.
 • Koriander: Er zijn een aantal kruiden die ik vast in de tuin heb staan: munt, citroenmelisse, bieslook en knoflook-bieslook. Dit jaar komen er ook een aantal rijtjes koriander bij te staan. Van het blad zal ik niet veel gebruiken, dat vinden mijn vrouw en kinderen te sterk smaken, maar de gemalen zaden gebruik ik in veel maaltijden.
 • Knoflook: Naast de knoflook die nu nog in de tuin staat zal ik in oktober weer opnieuw een aantal tenen knoflook poten. Altijd lekker in veel verschillende maaltijden en soepen.
 • Paprika’s: Andere jaren heb ik naast paprika’s ook altijd rode pepers in de tuin gehad, maar iedere keer dat ik rode peper in een gerecht verwerk klagen de kinderen dat het eten te pittig is. Dus dit jaar ga ik alleen paprika’s kweken. Maar dan ga ik wel experimenteren met een paar verschillende soorten.

Naast deze groenten heb ik nog een paar plekjes over. Ik weet nog niet zeker wat ik daarmee wil doen. Misschien zaai ik er knolvenkel of pastinaak, of misschien wel iets heel anders, gelukkig heb ik nog een tijdje om daar over na te denken.

Geef een reactie