Moestuin update februari

Ik had grootse plannen voor deze maand, echt waar!…

…En het is heus niet mijn schuld dat er niets van terecht is gekomen.

Er waren twee dingen die ik mezelf had voorgenomen om in februari te gaan doen. Ik zou gaan beginnen met voorzaaien en aan het einde van de maand zou ik de tuin omspitten en bemesten. Het is inmiddels al maart en beide punten staan nog steeds op mijn to-do-lijstje.

IJsvrij

Laat ik maar met het laatste punt beginnen: De tuin omspitten en bemesten. Iedereen die afgelopen week buiten is geweest zal wel snappen waarom ik daar niet aan toe ben gekomen. De grond was gewoon stijf bevroren. Toch zal ik hier snel mee moeten beginnen, want over enkele weken wil ik gaan beginnen met het zaaien van de eerste vroege groenten. Gelukkig is zijn de temperaturen dit weekend omhoog gegaan en voor de komende twee weken wordt er ook geen strenge vorst meer verwacht. Het zal dus niet meer lang duren voordat ik dit punt van mijn lijstje kan afstrepen.

De moestuin in winterslaap.
De moestuin in winterslaap.
Als een kind in een snoepwinkel

In mijn update van januari vertelde ik al over mijn moestuinplanning. Daar had ik nog niet alle zaden voor in huis, dus moest er nog het een-en-ander besteld worden. Normaal ga ik dan altijd naar zaadhandel van de Wal. Daar hebben ze een goed assortiment, goede prijzen en een snelle levering. Ik ben altijd heel erg tevreden over hen, maar ik kon op hun website helaas niet alles vinden wat ik zocht. Dus besloot ik om eens een keer verder te kijken. Ik had al veel mensen gehoord die riepen over Vreekens zaden, daarom ben ik daar maar eens gaan kijken.

Wat moet ik zeggen over het assortiment van Vreekens? Als je daar niet vind wat je zoekt, dan bestaat het waarschijnlijk niet. Ik heb zelden zo’n uitgebreid assortiment gezien. Het is geweldig om door de website te browsen en alle bijzondere soorten te zien. Natuurlijk zie je dan ook dingen die niet op je lijstje staan, maar die toch in je winkelmandje verdwijnen. Twee van die impulsaankopen wil ik alvast verklappen, maar een paar kleine verassingen hou ik nog even voor me.

De eerste impulsaankoop is de regenboogsnijbiet. Erg leuk zaad. Enkele jaren geleden heb ik het ook al eens gehad en dat beviel goed. Waarom ik het een jaar later niet opnieuw heb gezaaid is een raadsel, want het was erg lekker en feestelijk. Het is eigenlijk het loof van verschillende kleuren bieten, vandaar de naam: regenboogsnijbiet. Het ziet erg erg vrolijk uit in de tuin. In de stamppot komen de kleuren minder fel naar voren, maar desalniettemin een erg kleurrijk en lekker gerecht. Deze mag dit jaar dus weer op herhaling.

De tweede impulsaankoop is een nieuwkomer, maar wel eentje die ik al een paar jaar op mijn lijstje heb staan om een keer te proberen en dat is de topaminboer, oftewel aardpeer (oftewel knolzonnebloem, oftewel Jerusalem Artichoke). Dit is een broertje van de zonnebloem. Hij maakt knollen die een zoete, nootachtige smaak hebben. Het is een beetje een vergeten groente, en ik ben erg benieuwd naar deze nieuwkomer in mijn moestuin. Hij schijnt behoorlijk te woekeren, dus ik weet nog niet of ik ze in  één van de vaste bakken poot, of in een grote speciekuip.

Na de eerste positieve ervaring met deze zaadhandel volgt een tweede ervaring en die is minder positief. Het is inmiddels drie weken geleden dat ik mijn zaden en pootgoed heb besteld, maar ze zijn nog steeds niet binnen. Ik snap wel dat dit voor hen de drukste tijd van het jaar is en op de website staat ook aangegeven dat de levertijd op dit moment 3 tot 4 weken bedraagt. Toch vind ik het lang duren, in ieder geval een stuk langer dan ik gewend was van Zaadhandel van de Wal.

Voorzaaien

De lange levertijd van Vreekens zaden is ook de reden dat ik nog niet ben begonnen met voorzaaien. De eerste groenten die ik ga voorzaaien zijn de paprika’s. ik heb één soort paprika in huis, maar ik wil graag drie verschillende soorten kweken. Je raad het al, de ontbrekende twee soorten moeten nog binnen komen. Nog een week en dan zitten we vier weken na de besteldatum, hopelijk zullen de zaden dan binnen komen, zodat ze snel de grond in kunnen.

Een drukke maart

Het lijkt erop dat maart een drukke maand gaat worden. Niet alleen moet ik de twee taken van februari nog inhalen, maar in maart gaan de eerste zaden de grond in. Meer daarover natuurlijk in mijn volgende update.

Geef een reactie