Moestuin update april

We zitten ondertussen al een paar dagen in mei, dus is het de hoogste tijd voor dit stukje over mijn moestuin belevenissen van de afgelopen maand. April was weer een drukke maand in de groentetuin. Er is volop gezaaid, gewied, gesproeid en zelfs geoogst. Maar laat ik niet op mezelf vooruit lopen en bij het begin beginnen; het zaaien.

Zaaien in april

De maand april is voor veel groenten de ideale maand om ze te zaaien. De temperaturen gaan weer omhoog en blijven meestal ’s nachts ook boven het nulpunt. Halverwege de maand hadden we zelfs een weekje met extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Daar heb ik dus mooi gebruik van gemaakt en veel zaden in de grond gestopt. Ik heb extra rijtjes gezaaid van de groenten die ik in maart ook al had gezaaid: wortelen, ijsbergsla, pluksla, lenteui, radijs, raapstelen en snijbiet. Normaal gesproken had ik van de snijbiet geen extra rijtjes hoeven zaaien, maar ik had ze de eerste keer te vroeg gezaaid en de vorstperiode die daarna kwam heeft mijn snijbiet het leven gekost.

Naast de extra rijtjes heb ik ook nieuwe groenten ingezaaid: koriander, knolvenkel, pastinaak en rode biet. Ook heb ik binnen komkommer en courgette voorgezaaid. Daarmee heb ik het grootste deel van de groenten in de grond zitten. Alleen de andijvie en de sperziebonen moet ik nog zaaien, maar daarvoor is het nog te vroeg.

Inmiddels zijn we al een paar weken verder en tot mijn grote vreugde kan ik melden dat alle groenten goed ontkiemd zijn en groeien als kool.

In april beginnen de groenten al goed te groeien.
In april beginnen de groenten al goed te groeien.
Onderhoud in de moestuin

Naast het zaaien moet er natuurlijk nog meer gebeuren in de moestuin. De jonge zaailingen vinden het niet fijn om droog te staan, dus als het een paar dagen niet heeft geregend moet ik gaan sproeien. Dat is één van de nadelen van een moestuin in bakken; de grond is snel droog. Het voordeel is dan weer wel dat mijn groenten ook niet snel te nat staan. Na fikse hoosbuien zie ik op Facebook regelmatig foto’s voorbij komen van een vijver die eigenlijk een groentetuin hoort te zijn. Dat zal mijn gelukkig niet snel overkomen. Zoals Johan Cruijff al zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”.

Met datzelfde motto kunnen we nog even doorgaan. Want als de plantjes goed groeien, is er iets anders dat ook goed groeit, en dat is het onkruid. Ik wacht altijd even met wieden, totdat ik het verschil tussen de jonge zaailingen en het onkruid goed kan zien. Maar tegen die tijd staat het onkruid vaak al behoorlijk hoog. Voordat ik al het onkruid dan weer heb verwijderd ben ik zomaar  een paar uur kwijt.

Eerste oogst

April was ook de maand van de eerste oogst in het nieuwe moestuin seizoen. En dan heb ik het niet over een handje bieslook voor in de salade, of een kopje thee van zwarte munt en citroenmelisse. Die vaste kruiden tellen niet echt mee, want die heb ik dit jaar niet gezaaid. Maar het eerste handje radijsjes telt natuurlijk wel mee

De eerste oogst van 2018.
De eerste oogst van 2018.

Het enige vervelende is dat ik ze niet heb kunnen proeven, want toen ik de volgende ochtend keek had mijn vrouw ze al allemaal in haar salade verwerkt. Ach ja, dat is natuurlijk ook weer een goed teken, dan weet ik ook dat ik het niet voor niets doe.

Geef een reactie