Mijn moestuin

Ik heb niet een standaard moestuin, zoals de meeste mensen hebben. Ik heb er natuurlijk wel gewoon groenten en kruiden in staan en hij ziet er ook uit zoals zoveel andere moestuinen. Alleen is de locatie van mijn groentetuin een beetje onconventioneel. Hij staat namelijk in de voortuin. Waar bij de meeste mensen sierplanten staan, of gemakkelijk te onderhouden grindsplit ligt, daar heb ik mijn kweekbakken staan.

Wij hebben zelf drie kinderen, daarnaast is mijn vrouw gastouder. Dus onze achtertuin wordt elke dag intensief gebruikt door een half dozijn kleine kinderen, die niets liever doen dan spelen in (zwart) zand en blaadjes en bloemetjes plukken. Dat is natuurlijk niet erg, maar het is niet de ideale omgeving voor een moestuin. Vandaar dat we een deel van onze voortuin hebben ingericht als moestuin.

Een kijkje in mijn moestuin
Een kijkje in mijn moestuin
Verhoogde bakken

Omdat we wel willen hebben dat de voortuin er een beetje fatsoenlijk uitziet hebben we een viertal verhoogde bakken gemaakt voor de moestuin, met daar voor nog een kleine strook siertuin.

Die bakken hebben nog een aantal bijkomende voordelen. Door de extra hoogte van de bakken kan ik overal wat gemakkelijker bij. Daarnaast zorgen de bakken voor een goede afwatering en vormt het een barrière voor slakken.

Een uitnodigende moestuin

Het was in het begin wel een beetje spannend hoe de buurt erop zou reageren? En zou de jeugd uit de tuin blijven als ze in het weekend, lichtelijk beschonken na het uitgaan, naar huis fietsen. Gelukkig valt dat allemaal mee. Ik heb nog geen last gehad van ongenode gasten die er met mijn groenten vandoor gaan. En uit de buurt krijg ik alleen maar positieve reacties. Het is zelfs een manier om meer sociale contacten te krijgen. Als ik in de tuin aan het werk ben is er altijd wel iemand die even een praatje komt maken of vraagt wat ik allemaal voor groenten in de tuin heb staan.

Maar het kan ook een beetje te ver gaan. Dat een drietal medewerkers van de plantsoenendienst, leunend op hun schoffel, een kwartier lang naar mijn tuin staan te kijken, druk discussiërend over welke groenten ik heb gezaaid, is nog tot daar aan toe. Maar dat ze dat doen midden op mijn oprit vind ik toch wel een beetje brutaal.

Geef een reactie