Mijn local patch (deel 1): Wat is een local patch?

Deze serie van twee artikelen gaat over mijn local patch: de oevers van de Leijgraaf. In dit eerste deel leg ik je uit wat een local patch is en waarom het belangrijk is om er één te hebben. In het tweede deel laat ik je kennis maken met mijn eigen local patch en alle bijzondere soorten die er voorkomen.

Wat is een local patch?

Hoewel het concept ‘local patch’ bij veel natuurfotografen al gemeengoed is geworden krijg ik toch regelmatig de vraag wat ik nou eigenlijk bedoel met die term. Daarom wil ik dat in het eerste deel van dit artikel uitleggen.

Een local patch is dat ene mooie stukje natuur vlak bij jou huis. Dat gebiedje wat je door en door kent. Dat natuurgebied waar je heen gaat als je andere plannen niet door gaan. Dat mooie stukje natuur wat je vaak liefkozend aanduidt als ‘jouw gebiedje’. Bijna iedere natuurfotograaf heeft wel een local patch, ook al hebben ze de term misschien nog nooit gehoord.

Een goede local patch ligt niet verder dan tien minuten van je huis vandaan. Zo kan je er altijd heen, ook als je niet heel veel tijd hebt om te fotograferen, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg voordat je naar je werk gaat, of ’s avonds nadat je de kinderen naar bed hebt gebracht.

Een goede local patch is zo dicht bij je huis dat je er ’s ochtends voor je werk nog even kunt fotograferen.

Misschien heb je nu al wel een gebiedje in gedachten wat jouw local patch is. Als dat niet zo is, dan wordt het hoog tijd om op zoek te gaan naar jouw gebiedje, want het hebben van zo’n local patch heeft veel voordelen en helpt je om betere foto’s te maken.

Wat zijn de voordelen van een local patch

Het eerste voordeel heb ik al genoemd. Omdat het een locatie is die dicht bij je huis ligt kun je er vaak naar toe, ook als je maar een uurtje tijd hebt. Je hoeft dus niet uren in de auto om naar dat ene bekende natuurgebied te gaan. Het bespaart een hoop brandstof, wat goed is voor de natuur en ook voor je portemonnee. Daarnaast bespaart het ook nog eens een hoop tijd. Dat klinkt misschien niet als een groot voordeel, maar in de zomermaanden kan dat het verschil zijn tussen opstaan om 4:00u of de wekker toch een uurtje later zetten.

De vroege ochtend is het mooiste moment om insecten te fotograferen. Het loont dus om bij zonsopkomst al in je local patch te zijn.

Een tweede groot voordeel is dat je het gebied vaak kan bezoeken, zo leer je het gebied kennen als je broekzak. Je weet wat de mooiste plekjes binnen het gebied zijn. Je weet waar je de verschillende soorten kan vinden en in welk jaargetijde je ze het beste kan fotograferen. En je weet precies waar de zon opkomt en wat de windluwe plekjes zijn.

Omdat je het gebied vaak bezoekt zie je het onder veel verschillende omstandigheden. Er komt een moment dat je zelfs het lelijkste hoekje op een prachtige manier kan fotograferen. Doordat jij er tijd en kennis in hebt gestopt krijg jij voor elkaar, waar de eenmalige bezoeker heel veel geluk voor nodig heeft.

Als je een gebied vaak genoeg bezoekt, dan komt vanzelf het moment dat zelfs het meest lelijke hoekje van je gebied uitnodigt om te fotograferen.

Omdat je het gebied en de onderwerpen binnen je local patch zo goed kent kun je ook veel meer gaan experimenteren. Als je een bepaalde soort al talloze keren hebt gefotografeerd, dan ga je vanzelf op zoek naar nieuwe manieren om je onderwerp vast te leggen. Daarbij gebruik je andere standpunten en technieken. Bij nieuwe onderwerpen ben je daar vaak minder snel toe geneigd, omdat iedere foto die je daarvan maakt iets toevoegt aan je portfolio.

De brede visie

Wanneer ik een gebied bezoek dat verder weg ligt, dan ga ik daar meestal heen met een bepaalde reden. Als ik naar het Woldlakebos ga, dan ga ik libellen fotograferen. Als ik naar de Eifel ga, dan ga ik vlinders fotograferen. Mijn visie is op zulke momenten heel erg smal en bijna uitsluitend gericht op de onderwerpen waarvoor ik op pad ga.

Als ik naar de Eifel ga, dan loop ik daar rond met een smalle blik, gericht op de bijzondere vlindersoorten in het gebied

Als ik op stap ga in mijn local patch is mijn visie veel breder en sta ik meer open voor nieuwe onderwerpen. De foto’s waarmee ik dan thuis kom zijn veel diverser. Deze brede visie die je local patch je biedt werkt inspirerend en motiveert je om nieuwe dingen te proberen, en om ook een bredere visie aan te houden in de gebieden waar je met een vooropgesteld doel heen gaat.

Mijn local patch

Nu ik je heb verteld waarom het zo belangrijk is om een ‘eigen’ gebiedje te hebben neem ik je mee naar ‘mijn’ gebiedje. In het tweede deel van deze serie laat ik je een gebiedje zien wat voor veel macrofotografen een locatie is waar ze met een hele smalle blik heen gaan. Het is namelijk een hot-spot voor de zeldzame bandheidelibel. Ik laat je zien dat er aan de oevers van de Leijgraaf nog veel meer te beleven is.

Mijn local patch is een bekend gebied onder macrofotografen.

Lees verder in het tweede deel van dit artikel: De oevers van de Leijgraaf

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Ria van Lieshout

    Een super leuk en interessant artikel met opnieuw hele mooie foto’s jongen.

  2. Jos van der Wiijst

    Leuk beschreven en herkenbaar

Geef een reactie