Knoflook poten

De meeste groentetuinen beginnen langzaamaan steeds leger te raken. De groenten die er nog staan worden geoogst, maar meestal wordt er op de vrijgekomen plaatsen niets nieuws gezaaid. Voor de meeste groenten is het dan ook te laat om ze nu nog te gaan zaaien. Knoflook is één van de weinige uitzonderingen, want oktober is de ideale maand om knoflook te poten.

Regel van 10

Knoflook poten is helemaal niet moeilijk. Je koopt een bolletje knoflook en haalt alle teentjes uit elkaar. Deze teentjes stop je met het puntje omhoog in de grond, uit ieder teentje groeit een plant en in het begin van de zomer vormt iedere plant een nieuwe bol. Er is een heel gemakkelijk ezelsbruggetje zodat je niet vergeet hoe en wanneer je de knoflook moet poten, en dat is de ‘regel van 10’: Knoflook poot je rond de 10e dag van de 10e maand, in regels met 10 cm. afstand tussen de tenen en 10 cm. tussen de regels. Je stopt de tenen 10 cm. in de grond en 10 maanden later (juli) kun je de knoflook oogsten. Persoonlijk vind ik 10 cm. erg diep, ik houd liever een diepte van ongeveer 3 cm. aan, even diep als het teentje groot is. Bovendien houd ik ongeveer 15 cm. tussen de rijen aan. Ondanks mijn aanpassingen is het ezelsbruggetje toch handig om de basis te onthouden.

Als je de teentjes in oktober in de grond stopt vormt de plant in het najaar al ongeveer tien centimeter loof. In de winter valt de groei stil, maar het loof blijft gewoon staan. Als de temperaturen in het voorjaar weer oplopen groeit de knoflook verder.

Ga je knoflook poten, zorg er dan voor dat je de grond even goed voorbewerkt. Meestal hebben er al groenten gestaan op de plaats waar je de knoflook gaat poten, dus mag er wel weer wat compost en mest door de grond worden gewerkt. Ook kan het geen kwaad om er in het voorjaar nog wat patentkali bij te strooien, dit zorgt voor een goede bolvorming. Verder heeft de knoflook niet veel zorg nodig.

Pootknoflook kopen

Sommige mensen kopen gewoon bolletjes knoflook in de supermarkt en poten dit. Ik koop liever speciale pootknoflook bij de zaadhandel. Op de eerste plaats is de knoflook in de supermarkt vaak behandeld met schietpoeder, zodat de teentjes niet uitlopen. Bovendien is de supermarkt in de winkel vaak behandeld met pesticiden, terwijl ik liever biologische knoflook in de tuin heb. Ook zijn de rassen uit de supermarkt soms mediterrane soorten die in ons klimaat moeilijke groeien. Tot slot hebben de knoflookbollen van de zaadhandel vaak grotere tenen, die ook weer zorgen voor grotere bollen bij de oogst. Het nadeel is wel dat het wat duurder is.

Ik vind het leuk om verschillende rassen te poten en te kijken wat het verschil in smaak is. Dit jaar heb ik twee rassen uitgekozen bij mijn vaste adres (Zaadhandel van der Wal). Het eerste ras is  Oosterdel, een zogenaamde hardneck knoflook, met een pittige smaak en grote tenen. Het andere is Messidor, met een zachtere smaak en meer tenen per bol. Door het seizoen heen zal ik regelmatig even terugkomen op mijn knoflook om de vorderingen te laten zien.

De twee knofloorassen die ik dit jaar heb gepoot naast elkaar: Oosterdel (links) en Messidor (rechts).
De twee knoflookrassen die ik dit jaar heb gepoot naast elkaar: Oosterdel (links) en Messidor (rechts).

Geef een reactie