Als we voor de IVN Natuurgidsen opleiding op excursie gaan neem ik nooit mijn macrolens mee. Ik neem wel mijn camera mee met de kitlens, zodat ik wat kiekjes kan maken van de groep, of van bijzondere dingen die we tegenkomen. Maar zoals ik al zei: het zijn kiekjes, geen goede foto’s. Regelmatig krijg ik hierover vragen vanuit de groep. Waarom neem ik mijn macrolens niet mee? Dan kan ik tijdens de wandeling meteen mooie foto’s maken. Als ik dan uitleg dat ik voor een goede foto wel een half uur of langer bezig ben met een onderwerp, krijg ik verbaasde blikken. Snel schieten ze dan een foto van een bloem, alsof ze willen laten zien: “Zo moeilijk is het toch niet om een foto te maken?”
Af en toe ben ik wel jaloers op hen. Waarom moet ik zo moeilijk doen? Waarom kan ik ook geen genoegen nemen met een gewone foto? Het antwoord op die vraag is simpel; Ik maak de foto’s niet alleen voor mezelf. Als ik een foto maak, dan deel ik die op Facebook, op andere (fotografie) platforms en op mijn website. Daarnaast kan ik de foto gebruiken als stockfoto of ter illustratie van presentaties. Omdat ik de foto’s met anderen deel, vind ik dat ik verplicht ben om een zo mooi mogelijk beeld neer te zetten, ook al is fotografie maar een hobby. Maar waarom? Wat is nu het belang van goede natuurfotografie?
Om die vraag te kunnen beantwoorden moet ik eerst een andere vraag stellen;
Wat is het belang van natuurfotografie?
Dit is natuurlijk een inkoppertje. Stel je eens een wereld voor zonder natuurfotografie. Tijdschriften zouden een stuk saaier worden. Dan heb ik het niet alleen over de natuurmagazines als Roots, maar denk ook eens aan alle foto’s van bloemen, vlinders en vogels in tijdschriften als de Libelle. Een spreekbeurt over eekhoorntjes is minder leuk als je geen plaatjes hebt om te laten zien. Geen rouwkaarten met bloemen. Geen leeuwenposter op de slaapkamer van je kind. Geen foto’s op deze website. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Natuurfotografie kom je overal tegen.
Wat is het belang van goede natuurfotografie?
Hopelijk heb ik duidelijk kunnen maken dat natuurfotografie wel degelijk een nut heeft. (Al is het maar om voor mezelf alle uren te kunnen verantwoorden die ik eraan besteed.) De vervolgvraag is nu: Waarom moeten het ‘goede’ natuurfoto’s zijn?
Ook hier ligt het antwoord weer voor de hand. Hoe mooier de foto, hoe meer hij aanspreekt. Wil je dat mensen je artikel lezen, naar je presentatie of workshop komen, of je producten kopen, dan helpt het om aansprekende foto’s te gebruiken.
Kijk maar naar de foto’s op Facebook. De goede foto’s krijgen veel meer likes en reacties dan slechte foto’s. Je bereikt er veel meer mensen mee. Wil je aandacht vragen voor de achteruitgang van de dagvlinders in Nederland, dan helpt het dus om er een paar mooie foto’s van de desbetreffende vlinders bij te plaatsen.
Wanneer is een foto goed?
Deze vraag is een stuk lastiger te beantwoorden dan de vorige twee vragen, al is het alleen maar omdat smaken verschillen. Toch zijn er een aantal criteria te benoemen die voor veel goede foto’s gelden. Ik zal er een paar benoemen.
- Goede foto’s zijn technisch in orde. Dit wil zeggen dat de foto goed belicht is, maar ook dat de compositie en kadering correct is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de foto scherp is.
- Bij goede foto’s is het onderwerp direct duidelijk. Als je naar een foto kijkt moet het direct duidelijk zijn wat het onderwerp is. Dat wil niet zeggen dat het onderwerp in het midden van de foto moet staan, maar er moeten geen afleidende elementen in het beeld staan. Dit heeft opnieuw te maken met de kadering van het beeld, maar ook met de gekozen scherptediepte.
- Het licht moet goed zijn. Het zachte licht vlak na de zonsopkomst geeft een foto vaak iets extra’s, toch kun je ook overdag goede foto’s maken. Let wel op lichtvlekken of slagschaduwen.
- Het beeld moet boeien. Je moet langere tijd naar de foto kunnen kijken, zonder dat hij zijn kracht verliest.
Wil je meer weten?
Het is natuurlijk niet voor iedereen even belangrijk om goede natuurfoto’s te maken, maar als je regelmatig natuurfoto’s deelt dan zul je merken dat je met betere foto’s meer mensen kunt bereiken. Wanneer je alleen hobbymatig foto’s post op social media maakt dat weinig uit, maar als je lezingen geeft of artikelen schrijft helpt het het om mooie foto’s te gebruiken.
Heb je het idee dat je meer uit je foto’s wilt halen? Lees dan eens wat informatie over fotografie, op internet is hierover veel te vinden. Of volg een workshop bij een goede natuurfotograaf. Weet je niet welke fotograaf? Kijk dan naar de foto’s en kies degene uit met de mooiste beelden.
Mooi verwoord, ik kan over een afstand van 500meter uuuuuuuuuren doen 🙂 Ik zie steeds weer andere onderwerpen wat ik mooi vind en vast wil leggen en euuhh ja….ook dat heeft tijd nodig 🙂
Je verhaal heel herkenbaar, neem tijd om foto’s te maken, het bezig zijn in de natuur, goed voor t ontspannen .