Als de paddenstoelen omhoog komen, trekken veel natuurfotografen meteen naar de bossen toe. Zeker voor fotografen die zichzelf veel bezighouden met macrofotografie hebben padenstoelen een enorme aantrekkingskracht. Dat is ook niet zo gek, want er is een enorme diversiteit aan paddenstoelen. Je hebt ze in allerlei soorten, vormen, maten en kleuren, van schattig tot mysterieus. Bovendien hoef je voor het fotograferen van paddenstoelen niet onmogelijk vroeg je bed uit. Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom paddenstoelen zo populair zijn als onderwerp. Er is echter nog een reden die de populariteit van de paddenstoel enorm verhoogd en dat is zijn geduld.
Voor het fotograferen van vogels of insecten moet je als fotograaf heel geduldig zijn. Als vogelfotograaf zit je soms uren achter elkaar opgepropt in een veel te klein schuilhutje, te wachten totdat er eindelijk een keer een vogeltje wil landen op dat takje dat je hebt klaar gezet. En als je insecten fotografeert heb je heel veel geduld nodig om de insecten langzaam en behoedzaam te benaderen, om er achter te komen dat de vlinder net is weggevlogen terwijl je aan het scherpstellen was. Bij paddenstoelen werkt het andersom. De paddenstoelen wachten rustig af totdat er een fotograaf aankomt. Blijven mooi stil staan terwijl ze gefotografeerd worden. En als de fotograaf weg is blijven ze kalm staan wachten op de volgende fotograaf.
Het voordeel van deze rust is dat je als natuurfotograaf alle tijd hebt om eens goed te experimenteren met paddenstoelen.
Voor beginnende natuurfotografen
Als je nog veel moet leren over (macro)fotografie zijn paddenstoelen de ideale partners in crime. In alle rust kun je de verschillende mogelijkheden van je camera verkennen. Wat gebeurt er met de scherptediepte als je een andere diafragmaopening instelt? Tot welke sluitertijd kan je nog goed uit de hand fotograferen zonder dat je aan scherpte verliest. In welke situaties kun je nu het best de spotmeting gebruiken? Hoe werkt dat histogram? Al deze vragen en nog veel meer kunnen worden beantwoordt door te experimenteren met paddenstoelen.
En als je de verschillende instellingen van je camera beter onder de knie hebt gekregen door in de herfst goed te oefenen, kun je ze in de lente sneller in de praktijk brengen. Want die vogel en die libel hebben echt niet zoveel geduld als die paddenstoel.
Voor gevorderde fotografen
Experimenteren met paddenstoelen is echt niet alleen weggelegd voor beginnende fotografen. Ook gevorderde fotografen kunnen veel leren door hun technieken aan te scherpen op paddenstoelen. Want iedere serieuze fotograaf wil zichzelf graag blijven vernieuwen en vaardigheden oefenen die hij nog niet goed onder de knie heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van dubbele belichtingen, focusstacking, of offshoe-flitsen, allemaal technieken waarvoor paddenstoelen graag model staan.
Misschien zijn de resultaten van dit soort fotosessies niet geschikt om aan iedereen te laten zien. Maar dat is ook niet het doel. Het gaat erom dat je je camera beter leert kennen en de sneller de juiste instellingen kan vinden. De mooie foto’s komen dan vanzelf. Dus ga naar de bossen en je zult zien dat de paddenstoelen geduldig op je experimenten staan te wachten.
Dit is deel 2 van het drieluik over paddenstoelen fotograferen. Lees ook:
Deel 1: 10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
Deel 3: Verhalen vertellen