De Courgetteval

Ik weet het goed. En ieder jaar denk ik: “Deze keer gaat het me niet gebeuren.” Maar toch trap ik er ieder jaar weer in: de courgetteval.

Wat is de courgetteval?

Courgettes zijn heerlijke groenten, die bovendien heel gemakkelijk zelf te kweken zijn. Het enige nadeel is dat de planten vrij veel ruimte nodig hebben in de moestuin. Je moet rekenen dat je voor iedere plant ongeveer één vierkante meter nodig hebt. Dat is helemaal niet zo erg wanneer je bedenkt dat je van iedere plant tussen de 10 en 20 courgettes kan oogsten. Je hebt dus maar een paar planten nodig, om heel de zomer lang voldoende courgettes te kunnen oogsten.

Meestal streef ik er naar om drie of vier planten in de tuin te hebben staan, van twee verschillende soorten. Maar dat betekent wel dat je iets meer zaadjes moet planten. Want wat als er iets mis gaat? Stel je voor dat je maar vier zaadjes in de grond stopt, eentje niet opkomt, de hond er één omstoot en eentje dood gaat met overplanten. Dan hou je nog maar één plant over en dat is natuurlijk veel te weinig.

Dus ieder jaar zaai ik ongeveer het dubbele van wat ik nodig heb aan plantjes. En ieder jaar kiemen ze allemaal netjes en stoot de hond ze niet om. Dus ieder jaar heb ik acht kleine courgetteplanten om in de moestuin te planten. En omdat ik het zonde vind om ze weg te gooien plant ik ze allemaal. Enkelen in de moestuin en de rest gewoon in de voortuin waar ik nog plaats heb. Dus zit ik ieder jaar met een enorm overschot aan courgettes. En dat is dus de courgetteval.

Altijd courgettes in overvloed!
Altijd courgettes in overvloed!
Wat is de oplossing?

De meest voor de hand liggende oplossing is om minder zaadjes in de grond te stoppen. Maar zoals gezegd, dat neem ik mezelf ieder jaar voor en ieder jaar gaat dat weer mis.

Gelukkig hebben we een grote familie- en kennissenkring, die het helemaal niet erg vinden om regelmatig een paar van mijn courgettes mee te nemen. Daarmee is een deel van het probleem al opgelost. Toch hebben we ook dan nog meer courgettes over dan we op kunnen.

Gelukkig is er nog een tweede oplossing. Van courgettes kun je heel gemakkelijk een lekkere en gezonde soep maken. Deze courgettesoep laat zich heel gemakkelijk invriezen, zodat je ook in de winter kan genieten van heerlijke soep uit eigen tuin.

Het recept

Wil je zelf ook eens proberen om courgettesoep te maken? Geen probleem! Hier vind je het recept voor deze gemakkelijke en erg lekkere soep.

Geef een reactie