De bloemen van bieslook eten

Veel mensen met een moestuin hebben ook een hoek waar ze verschillende kruiden hebben staan. Als je een kijkje gaat nemen in zo’n kruidenhoek, dan zie je bijna altijd wel ergens een bosje bieslook groeien. Dat is ook niet verwonderlijk, want bieslook is zonder twijfel één van de meest populaire keukenkruiden. Het is een gewas met een ui-achtige smaak, dat je in veel gerechten kan gebruiken.

Bieslook kun je goed combineren met veel zuivelproducten, zoals kaas en boter, maar het is ook heerlijk met eieren. Hierdoor kun je het gebruiken in veel uiteenlopende gerechten, zoals omeletten, salades, ovenschotels en sauzen. Dit alles maakt bieslook een heel veelzijdig product.

Bovendien is het een gewas dat zich heel gemakkelijk laat telen. Het is een vaste plant, die ieder jaar in de winter boven de grond afsterft, maar in de vroege lente alweer snel uitloopt. Bieslook is geen veeleisende plant en als hij voldoende voeding en water heeft is dat voldoende voor een mooie oogst. Iets wat ik wel regelmatig zie is dat de bloemknoppen af worden geknipt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de bieslook zijn kracht stopt in het aanmaken van nieuwe stengels en niet in het rijpen van het zaad. Dit is helemaal niet nodig en er zijn voldoende redenen om het niet te doen.

De bloemen van bieslook

Bieslook maakt hele mooie bolvormige bloemen met een lila-paarse kleur die je moestuin helemaal opfleuren. Ze zijn heel decoratief en worden regelmatig gebruikt in droogboeketten. Ook de insecten zijn dol op de bloemen, ze worden bezocht door verschillende soorten bijen, hommels en vlinders. Aangezien het niet goed gaat met de insecten in Nederland is dit alleen al een goede reden om de bloemen van bieslook niet te verwijderen.

De bloemen van bieslook zijn niet alleen decoratief, maar ook erg lekker.
De bloemen van bieslook zijn niet alleen decoratief, maar ook erg lekker.

Een andere reden is dat je de bloemen kunt eten.

De bloemen van bieslook eten

Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak. Omdat de smaak van bieslook de neiging heeft om snel te overheersen moet je dus niet teveel van de bloemetjes gebruiken.

Je kan de bloemen het beste van het bloemhoofd verwijderen, zodat je allemaal losse bloemen hebt. Strooi ze als afwerking en garnering rauw over je gerechten. Als je de bloemen mee verwarmt met een gerecht slinken ze snel en blijft er niet veel van over. Dat is dus zonde. Ook kan je de bloemen van bieslook perfect gebruiken in salades.

Roerei met een garnering van bieslookbloemen.
Roerei met een garnering van bieslookbloemen.

Ben je gewend om de bloemknoppen eruit te knippen, dan hoef je dat dus niet meer te doen. Niet alleen maak je er veel insecten gelukkig mee wanneer je de bloemen laat bloeien, maar je kan ze ook nog eens een keer gebruiken als een mooie en smakelijke garnering.

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Bea Van De Putte

    Kan ik bieslook bloemen drogen?
    Heeft dit zin of een meerwaarde?

    1. Bjorn van Lieshout

      Hallo Bea,

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit heb geprobeerd, maar ik denk dat je veel van de smaak verliest. Misschien dat je ze kan invriezen, net als de stengels.

      De stengels van bieslook kunnen ook niet op een normale manier gedroogd worden, zoals in een voedseldroger, in de magnetron of in de oven. Als je dat doet verlies je bijna alle smaak. De stengels moet je vriesdrogen of invriezen om de smaak te behouden. Ik vermoed dat het met de bloemen hetzelfde werkt.

      Groeten,
      Bjorn

Geef een reactie