De 10 mooiste foto’s van 2017

Nog maar een paar dagen te gaan en dan zitten we alweer in 2018. De uitgelezen mogelijkheid om terug te kijken op het afgelopen jaar. Het was voor mij een jaar dat ik weer wat meer tijd had voor natuurfotografie, nadat ik de afgelopen jaren vooral veel tijd heb besteed aan mijn gezin. Maar nu de kinderen wat groter zijn geworden en steeds meer zelf kunnen doen, heb ik de mogelijkheid om weer op pad te gaan met de camera.

Het afgelopen jaar heb ik weer veel mooie momenten mogen beleven in de natuur en veel mooie dingen gezien. Sommige van die momenten heb ik ook nog eens kunnen fotograferen. Dit waren voor mij de 10 mooiste foto’s van 2017.

10. De geduldige man

Deze foto van de wespspin heeft geen prachtig licht, of uitgekiende compositie. Wat de foto wel heeft is een bijzonder verhaal. Mede door dit verhaal heeft de foto wat mij betreft een plaatsje verdiend in de top 10.

9. Op zoek naar een slaapplaats

Een libel in de ondergaande zon doet het altijd goed. De compositie had wat strakker gekund, maar toch ben ik blij met deze foto. Weidebeekjuffers zijn over het algemeen vrij schuw en vliegen meteen op als je te dicht in de buurt komt. Gelukkig wilde dit mannetje wel even meewerken.

8. Op de uitkijk

Ieder jaar ga ik een dagje fotograferen met een goede vriend van mij. Hij is geen fotograaf, maar we vinden het gewoon gezellig om samen een dagje op pad te gaan. Het afgelopen jaar zijn we naar de Eifel gegaan. We waren al vaker op deze plek geweest, maar deze keer troffen we hele andere soorten vlinders aan. Het Bont Dikkopje was in overvloed aanwezig. Bij deze foto heb ik gekozen voor een eigenwijze compositie, die totaal niet voldoet aan de standaard compositieregels. Toch werkt het bij deze foto. Het enige minpuntje is dat de voorvleugels iets scherpte missen.

7. Wit

Twee dagen lang kleurde Nederland wit. Gelukkig had ik even tijd om er op uit te trekken met de camera. Heerlijk uitwaaien in de sneeuwbui en foto’s maken die helaas steeds zeldzamer worden in ons kikkerlandje. Alleen al daarom mag deze foto niet ontbreken tussen mijn 10 mooiste foto’s van 2017. Een andere reden is dat ik van dit schouwspel heb mogen genieten samen met mijn zoon, dat is natuurlijk niet op de foto te zien, maar geeft de herinnering voor mij wel een flinke meerwaarde. (Lees hier mijn verslag over het fotograferen in de sneeuw.)

6. Het jaar van de paddenstoel

2017 was een uitzonderlijk goed paddenstoelenjaar. Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt en veel verschillende paddenstoelen gefotografeerd. Dit is geen superfoto, maar toch vind ik hem erg leuk. Ik vind het bijzonder dat deze mycena’s een sparrenkegel hebben uitgekozen om te groeien. Door de achtergrond zorgvuldig uit te kiezen en de sparrenkegel een beetje in de flitsen kreeg ik een foto met een goede belichting.

5. Misty morning

Tijdens de vakantie heb ik niet veel gefotografeerd, maar dit tafereeltje moest ik toch even vastleggen. Bijna vanuit mijn luie stoel kon ik deze foto maken. Heerlijk licht, mist en een mooi landschap. Alle ingrediënten voor een prima foto. Een groepje vogels dat voorbij vliegt geeft de finishing touch.

4. Ochtendstond heeft…

De bandheidelibel blijft toch mijn favoriete libel. Een grote populatie van deze vliegende juweeltjes zit hier vlak bij, dus kan ik ieder jaar weer een paar keer op bezoek bij deze prachtige soort. In de vroege ochtend zijn ze vaak het mooiste te fotograferen. Ik ben altijd al voor zonsopkomst in het veld, maar meestal moet je nog even wachten voordat je ze goed kan fotograferen. Als de zon opkomt klimmen ze uit het diepe gras omhoog om op te warmen. Het vroege ochtendlicht kleurt het hele landschap in met een gouden gloed.

3. Highkey

Soms heb je van die foto’s die aanvankelijk niet opvallen, dit was er één van. Deze foto is net als nummer 8 gemaakt in de Eifel. Ik heb op die dag honderden foto’s gemaakt. Meestal zoek ik dan een paar foto’s uit die me meteen aanspreken, om op Facebook te plaatsen. Pas later, als alles de tijd heeft gehad om te bezinken kijk ik de map met foto’s nog eens terug om de overige foto’s te bewerken. Over het algemeen heb ik de mooiste foto’s de eerste keer al ontdekt en zijn de overgebleven foto’s echt wel minder mooi. Maar soms zitten er nog een paar verborgen pareltjes tussen, zo ook deze high-key opname van een Bont Dikkopje.

2. Oranje

De Oranjetipjes zijn één van de eerste vlinders die in het voorjaar uit de pop kruipen. Meestal probeer ik het Oranjetipje vol in beeld te brengen, maar deze keer besloot ik om het eens over en andere boeg te gooien. Een mooi sfeerplaatje met natuurlijke vignettering. Voor mij één van de hoogtepunten van het jaar.

1. Avond valt over de Leijgraaf

Ik had al een tijdje een verhaal in mijn hoofd over de Leijgraaf, een kleine afwateringsrivier hier in Brabant. Het enige dat ik nog nodig had waren enkele mooie landschapsfoto’s. Nu ben ik niet echt een landschapsfotograaf, dus als ik naar de Leijgraaf ga kom ik meestal terug met foto’s van libellen en andere insecten. Om dit te voorkomen ben ik op pad gegaan met enkel mijn kitlens, om mezelf te dwingen landschapsfoto’s te maken. Ik ben een heel stuk langs de Leijgraaf gelopen, totdat ik uiteindelijk uitkwam bij mijn favoriete plekje. Normaal kom ik hier om de bandheidelibel te fotograferen. Ik heb eigenlijk nog nooit echt op het landschap gelet, maar deze avond had ik geluk en kreeg ik één van de mooiste zonsondergangen van het jaar. Het resultaat is een mooie foto voor bij het verhaal en de les dat je jezelf af en toe moet dwingen om uit je comfortzone te stappen. Voor mij is dit de mooiste foto van het jaar 2017.

Geef een reactie