Pepers drogen in de oven

Rode pepers

Rode pepers kun je ongeveer twee maanden in het jaar oogsten, maar het liefst wil je er natuurlijk het hele jaar door van kunnen genieten. Daarvoor zul je de pepers moeten bewaren. Er zijn verschillende manieren om pepers goed te kunnen bewaren: zoals drogen, invriezen of inmaken in azijn. Wat je ook kan doen is de pepers drogen in de oven en daarna vermalen tot chilipoeder. In dit artikel zal ik uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom zou je pepers drogen in de oven?

Voordat ik vertel hoe je het aanpakt, wil ik eerst even vertellen waarom je het überhaupt zou willen doen. Van de verschillende methodes om pepers te bewaren is het drogen in de oven één van de meest bewerkelijke, dus moet er wel een goede reden zijn om het te doen. Voor mij persoonlijk is de doseerbaarheid van het chilipoeder een heel belangrijk argument. Ik houd wel van pittig eten, maar vooral mijn kinderen zijn er niet dol op. Als ik een hele peper in een gerecht stop vinden ze het al snel te scherp. Als poeder is het veel gemakkelijker te doseren. Een andere reden is dat de pepers als poeder veel minder plaats in beslag nemen. Als moestuinier zit mijn diepvries vaak al goed gevuld met allerlei zakken en bakken met groenten. Als ik de pepers dus op een andere manier kan bewaren, die minder ruimte in beslag neemt, dan is dat zeer welkom.

Natuurlijk kun je de pepers ook op andere manieren drogen en hoeft dat niet persé in de oven. Het kan ook in de zon, of in een voedseldroger. Maar met het Nederlandse klimaat is drogen in de zon niet altijd even handig en om een aparte voedseldroger aan te schaffen, als het in de oven ook goed gaat, vind mijn vrouw niet nodig (al zou ik dat zelf wel willen).

Hoe droog je pepers in de oven?

Het drogen van pepers in de oven is helemaal niet zo moeilijk. Om te beginnen was je de pepers en maak je ze goed droog. Hierna kun je ze snijden. Je kan ze gewoon door midden snijden en in de oven zetten, maar ik verwijder eerst de zaden en zaadlijsten, waarna ik de pepers in kleine blokjes snijd. Draag hierbij keukenhandschoenen, of zorg ervoor dat je naderhand niet per ongeluk met je vingers in je ogen wrijft, of ze in je mond stopt.

Vervolgens leg je de pepers op een ovenplaat met bakpapier. Verdeel de pepers goed over de plaat, zodat ze elkaar zo min mogelijk raken. Dan mag de plaat de oven in. De temperatuur van de oven mag niet warmer zijn dan 90 graden, zelf houd ik voor de zekerheid altijd 75 graden aan. Laat de deur van de oven op een kier staan, zodat het vocht goed weg kan.

Hoe lang het precies duurt voordat de pepers droog zijn is vooraf moeilijk te zeggen. Dit hangt af van verschillende omstandigheden, zoals het de temperatuur, het formaat van de peperstukken en het vochtgehalte. Reken op ongeveer 5 tot 8 uur. Je kan je testen door een stukje tussen je vingers fijn te duwen. Als het nog buigt moet je nog verder drogen, als de peper breekt en verkruimelt is hij droog.

De pepers vermalen tot chilipoeder

Om de gedroogde pepers te vermalen tot chilipoeder gebruik je een elektrische keukenmachine of hakmolen. Dit karweitje doe je het beste buiten en laat na het vermalen de deksel nog enkele minuten dicht, anders komt het stof in de lucht, wat behoorlijk irriterend werkt op de luchtwegen. Breng het chilipoeder nu over in een schone en droge kruidenpot. Zo kun je het nog zeker een jaar goed gebruiken, totdat de nieuwe oogst weer binnen is.

Deze pot chilipoeder bevat ongeveer honderd gedroogde rode pepers.
Deze pot chilipoeder bevat ongeveer honderd gedroogde rode pepers.

 

About Bjorn van Lieshout

Hoi, ik ben Bjorn van Lieshout. Maar dat is niet het enige dat ik ben. Ik ben ook vader van drie geweldige kinderen, man van mijn lieve vrouw, amateur natuurfotograaf, natuurliefhebber, IVN-er, moestuinier en keukenprins.

View all posts by Bjorn van Lieshout →

Geef een reactie